AFP: Rusia presează cu armata în timp ce Poroşenko se întâlneşte cu Obama

Kievul a acuzat, joi, Moscova că a mobilizat un contingent militar lângă graniţa dintre Crimeea şi Ucraina, în timp ce preşedintele Petro Poroşenko se pregăteşte să se întâlnească cu omologul său american Barack Obama, relatează AFP.
Petro Poroşenko, 5 iunie 2015 (Carsten Koall/Getty Images)
P. P.
18.09.2014

Kievul a acuzat, joi, Moscova că a mobilizat un contingent militar lângă graniţa dintre Crimeea şi Ucraina, în timp ce preşedintele Petro Poroşenko se pregăteşte să se întâlnească cu omologul său american Barack Obama, relatează AFP.

Mobilizarea aparentă a aproximativ 4.000 de soldaţi spre nordul peninsulei a survenit în ciuda declaraţiilor Moscovei privind susţinerea planului de pace semnat la Minsk, care ar fi trebuit să încheie cele cinci luni de conflicte ruso-ucrainene.

”Potrivit informaţiilor noastre, aproape toate unităţile militare ale Federaţiei Ruse staţionate în nordul peninsulei ocupate Crimeea… au fost împinse către graniţa administrativă cu Ucraina împreună cu tot echipamentul şi muniţia lor”, a declarat Andrii Lisenko, un purtător de cuvânt al ministerului Apărării.

Poroşenko a participat la primele sale discuţii la Casa Albă cu Obama joi, căutând garanţii de securitate din partea Washingtonului în timp ce încearcă să ghideze Ucraina spre Occident.

Întâlnirea se desfăşoară la numai două zile după ce parlamentul din Kiev a ratificat un pact istoric cu UE şi a adoptat o legislaţie oferind autonomie regiunilor ocupate din est într-o măsură crucială pentru viitorul naţiunii.

Oferta lui Poroşenko a câştigat susţinerea Rusiei, chiar dacă forţele separatiste au anunţat că nu vor înceta să lupte pentru independenţă totală.

Legea pentru autonomie şi legislaţia care oferă amnistiţie forţelor separatiste au fost concepute în cadrul planului de pace semnat în urmă cu 13 zile care a uşurat – dar nu a oprit – conflictele sângeroase din jurul oraşelor ocupate de forţele separatiste în estul Ucrainei.

Situaţia din jurul oraşului Doneţk pare să fie calmă joi, la câteva zile după ce bombardamentele au provocat moartea a aproximativ 30 de soldaţi şi civili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor