China presează Statele Unite să înceteze supravegherea militară în Marea Chinei
alte articole
Consilierul de Securitate Naţională al Statelor Unite, Susan Rice, a fost supusă la presiuni de către liderii chinezi care i-au cerut anularea zborurile de supraveghere americane în apropierea Chinei, însă luni Casa Albă a anunţat că zborurile vor continua, conform unui articol Free Beacon.
”Am specificat clar că zborurile noastre sunt total legale conform legii internaţionale şi am făcut clar faptul că nu avem niciun plan să le schimbăm din cauza presiunilor chineze”, a declarat un oficial al Casei Albe pentru Free Beacon.
În timpul vizitei la Beijing de pe 9 septembrie, Rice a fost supusă la presiuni de liderii chinezi, inclusiv de generalul Fan Changlong, vice-preşedintele Comisiei Militare Centrale a Partidului Comunist, astfel încât să aprobe încetarea zborurilor de supraveghere maritimă ale Statelor Unite. Vizita lui Rice la Beijing a discutat, printre altele, un incident aerian periculos între un avion chinez Su-27 şi un aparat anti-submarin P-8 american, care s-a desfăşurat în Marea Chinei de Sud.
Avionul chinez a zburat la 6 metri de P-8 în ceea ce Pentagonul a numit, pe data de 19 august, o întâlnire ”periculoasă” şi neprofesionistă.
Patrick Ventrel, purtătorul de cuvânt Consiliului Naţional de Securitate, a confirmat că problema zborurilor de supraveghere a fost ridicată în timpul întrunirii lui Rice din Beijing dar a refuzat să precizeze cum a răspuns Rice cererilor chineze.
Ventrell a comunicat că ”oficialii Statelor Unite şi-au transmis constant către Beijing îngrijorările legate de interceptările neprofesioniste (...), care reprezintă un risc de securitate şi bunăstare pentru membrii echipajului implicat, sunt în neconcordanţă cu legea internaţională şi ameninţă întreaga noastră abilitate de a dezvolta relaţii inter-armate”.
”Statele Unite efectuează zboruri militare de rutină în spaţiul internaţional care contribuie la pacea şi stabilitatea regiunii”, a adăugat acesta. ”Aceste zboruri sunt consistente cu legea internaţională”.
Oficialii apărării Statelor Unite au declarat că problema a fost discutată şi în timpul întâlnirii consilierului american cu preşedintele chinez, Xi Jinping. Oficialii au declarat că există îngrijorări printre oficialii de la Pentagon potrivit cărora administraţia de la Casa Albă va ceda cererilor chineze legate de zborurile de supraveghere în urma discuţiilor cu Rice.
Armata Chinei a negat că pilotul său a zburat periculos de aproape de P-8 şi a insistat că pilotul a acţionat profesional.
Totuşi, Pentagonul a declarat că avionul Su-27 a efectuat o manevră deasupra avionului P-8 iar la un moment dat s-a aflat la 6 metri de aripa avionului. Pentagonul are un material video cu incidentul dar nu l-a publicat.
Incidentul a fost descris drept unul din cele mai periculoase interceptări aeriene începând din aprilie 2001, când a avut loc o coliziune aeriană între un J-8 chinez şi un avion de supraveghere EP-3 american. Avionul chinez s-a prăbuşit iar pilotul a fost ucis. EP-3 a reuşit să aterizeze de urgenţă pe Insula Hainan din Marea Chinei de Sud iar echipajul său a fost ţinut captiv timp de 11 zile.
În timpul întrunirii de săptămâna trecută, Fan i-a transmis lui Rice că supravegherea aeriană şi navală lângă coastă coasta chineză ar trebui oprită.
Beijingul a acaparat mai multe teritorii ale vecinilor săi din Marea Chinei de Sud, inclusiv ale Filipine, care este un aliat apropiat al Statelor Unite, stârnind îngrijorările ţărilor din regiune.
Malaezia, Vietnam, Filipine, şi Japonia, care este un aliat apropiat al Statelor Unite şi un lider regional, au convenit să întărească cooperarea militară pentru a combate agresiunea Chinei.
Mai mult, în ciuda faptului că Taipei-ul a omis să solicite teritoriile ce i se cuveneau în Marea Chinei de Sud, Beijingul şi-a declarat deschis intenţia de a anexa Taiwanul, un alt aliat al Statelor Unite, şi a început să efectueze presiuni militare.
Pentagonul a dezvăluit incidentul aerian abia la câteva zile după ce s-a petrecut şi a sugerat că, în cazul în care vor avea loc alte interceptări aeriene periculoase similare, armata americană va reduce schimburile viitoare cu armata Chinei.
Pentagonul a lansat un program ambiţios de schimburi militare cu Beijingul într-un efort de a încerca să construiască o relaţie de încredere cu Armata Populară de Eliberare a Chinei. Cu toate acestea armata chineză a sporit agresiunile împotriva avioanelor americane în acest an.
Sporirea zborurilor de supraveghere asupra Chinei reprezintă unul din elementele cheie ale aşa numitului pivot american în Asia, care este proiectat să monitorizeze masarea de forţe convenţionale şi nucleare ale Chinei, care se desfăşura în mare parte în secret.
Alte elemente ale programului includ deplasarea în regiune a unor nave de război şi submarine, cât şi sporirea colaborării militare cu aliaţii regionali, inclusiv cu Japonia, Australia, şi India.