Trump impune tarife şi sancţiuni Columbiei după ce aceasta refuză să primească zborurile cu migranţi ilegali deportaţi

Imagini postate de secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, la 24 ianuarie 2025, înfăţişând imigranţi aparent ilegali care sunt deportaţi. (Biroul de presă al Casei Albe)
Redacţia
27.01.2025

Preşedintele Donald Trump a anunţat duminică impunerea de măsuri ample de retorsiune asupra Columbiei, inclusiv tarife şi sancţiuni, după ce ţara sud-americană a refuzat două avioane militare americane cu migranţi care erau deportaţi ca parte a represiunii noii administraţii americane în domeniul imigraţiei, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, acţiunea punitivă a lui Trump a părut menită să facă din Columbia un exemplu, acesta fiind al doilea caz al unei naţiuni latino-americane care refuză zborurile militare americane de deportare.

Trump a scris pe Social Truth că refuzul preşedintelui columbian Gustavo Petro de a accepta zborurile a pus în pericol securitatea naţională a SUA.

Măsurile de retorsiune includ impunerea unor tarife de 25% pentru toate bunurile columbiene care intră în Statele Unite, care vor creşte la 50% într-o săptămână; o interdicţie de călătorie şi revocarea vizelor pentru oficialii guvernului columbian; şi sancţiuni de urgenţă în domeniul trezoreriei, bancar şi financiar.

Trump a declarat că va dispune, de asemenea, inspecţii sporite la frontieră în cazul cetăţenilor şi mărfurilor columbiene.

„Aceste măsuri sunt doar începutul. Nu vom permite guvernului columbian să îşi încalce obligaţiile legale cu privire la acceptarea şi returnarea criminalilor pe care i-au forţat să intre în Statele Unite!”, a scris el.

La rândul său, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că America „nu va mai fi minţită şi nici nu se va mai profita de ea”, adăugând că Petro a autorizat aceste zboruri şi a furnizat toate autorizaţiile necesare, dar apoi şi-a anulat autorizaţia când avioanele erau în aer.

Context

Reamintim că preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat imigraţia ilegală o urgenţă naţională şi a impus o represiune radicală de la preluarea mandatului lunea trecută, ordonând armatei americane să contribuie la securitatea frontierelor, impunând o interdicţie extinsă privind azilul şi luând măsuri pentru a restricţiona acordarea cetăţeniei copiilor născuţi pe teritoriul SUA.

Preşedintele Gustavo Petro a condamnat această practică duminică, sugerând că migranţii sunt trataţi ca infractori. Într-o postare pe platforma de social media X, Petro a declarat că ţara sa ar primi acasă migranţii deportaţi cu avioane civile.

„SUA nu pot trata migranţii columbieni drept infractori”, a scris Petro.

Petro a declarat că, deşi în Columbia există 15.660 de americani fără statut legal de imigrant, el nu ar efectua niciodată un raid pentru a returna americani încătuşaţi în Statele Unite.

„Noi suntem opusul naziştilor”, a scris el, într-o aluzie la Trump.

De asemenea, Mexicul a refuzat săptămâna trecută o cerere de a lăsa un avion militar american să aterizeze cu migranţi.

Trump nu a luat măsuri similare împotriva Mexicului, cel mai mare partener comercial al său, dar a declarat că se gândeşte să impună taxe de 25% asupra importurilor din Canada şi Mexic la 1 februarie pentru a forţa luarea unor măsuri suplimentare împotriva imigranţilor ilegali şi a fentanilului care intră în SUA.

Statele Unite sunt cel mai mare partener comercial şi de investiţii al Columbiei, potrivit Departamentului de Stat, iar Columbia este, de asemenea, al treilea cel mai mare partener comercial al SUA în America Latină.

„Petro a aflat că postările au consecinţe. El nu se confruntă cu un omolog american care priveşte Columbia dintr-o perspectivă strategică, ca pe un aliat-cheie, ci ca pe o ţară pe care să o dea drept exemplu”, a declarat Sergio Guzman, director al firmei de consultanţă Colombia Risk Analysis, care a adăugat că sancţiunile financiare ar putea fi potenţial paralizante din punct de vedere economic.

Alejo Czerwonko, director de investiţii pentru pieţele emergente din America la UBS Global Wealth Management, a declarat că Columbia se bazează pe accesul la piaţa americană pentru aproximativ o treime din exporturile sale, sau aproximativ 4% din PIB-ul său.

„În plus, relaţia Petro-Trump a început pe picior greşit, ceea ce ar putea semnala provocări suplimentare în viitor”, a declarat Czerwonko pentru Reuters.

Nemulţumire în creştere

Comentariile lui Petro se adaugă valului tot mai mare de nemulţumiri din America Latină, pe măsură ce administraţia Trump, care a început de o săptămână, se mobilizează pentru deportări în masă.

Ministerul de Externe al Braziliei a condamnat sâmbătă târziu „tratamentul degradant” al brazilienilor după ce migranţii au fost încătuşaţi pe un zbor comercial de deportare. La sosire, unii dintre pasageri au raportat, de asemenea, rele tratamente în timpul zborului, potrivit presei locale.

Avionul, care transporta 88 de pasageri brazilieni, 16 agenţi de securitate americani şi opt membri ai echipajului, fusese programat iniţial să ajungă la Belo Horizonte, în statul Minas Gerais din sud-estul ţării.

Cu toate acestea, la o oprire neprogramată din cauza unor probleme tehnice în Manaus, capitala statului Amazonas, oficialii brazilieni au ordonat îndepărtarea cătuşelor, iar preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a desemnat un zbor al Forţelor Aeriene Braziliene (FAB) pentru a finaliza călătoria, a declarat sâmbătă guvernul într-o declaraţie.

Zborul charter comercial a fost al doilea din acest an din SUA care transporta migranţi fără documente deportaţi înapoi în Brazilia şi primul de la inaugurarea lui Trump, potrivit poliţiei federale braziliene.

Oficiali ai Departamentului de Stat al SUA, ai Pentagonului, ai Departamentului pentru Securitate Internă al SUA şi ai Serviciului de Imigrări şi Vamă al SUA nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Utilizarea avioanelor militare americane pentru a efectua zboruri de deportare face parte din răspunsul Pentagonului la declaraţia de urgenţă naţională privind imigraţia făcută luni de Trump.

În trecut, aeronavele militare americane au fost utilizate pentru a reloca persoane dintr-o ţară în alta, cum ar fi în timpul retragerii SUA din Afganistan în 2021.

Aceasta a fost prima dată în memoria recentă când aeronave militare americane au fost folosite pentru a scoate migranţi din ţară, a declarat un oficial american.

Vineri, aeronave militare americane au efectuat două zboruri similare, fiecare cu aproximativ 80 de migranţi, către Guatemala.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor