Trump anunţă o suspendare temporară a tarifelor SUA impuse Mexicului, după un acord privind frontiera
Preşedintele american Donald Trump a suspendat pentru o lună impunerea noilor tarife pentru Mexic, după ce statul mexican a fost de acord să-şi consolideze graniţa de nord cu 10.000 de membri ai Gărzii Naţionale pentru a opri fluxul de droguri ilegale, în special fentanil, a declarat liderul american, luni, potrivit unei ştiri Reuters.
Preşedintele mexican Claudia Sheinbaum a declarat pe platforma X că acordul include, de asemenea, un angajament al SUA de a acţiona pentru a preveni traficul de arme de mare putere către Mexic. Cei doi lideri au vorbit, luni, la telefon, cu doar câteva ore înainte ca tarifele americane pentru Mexic, China şi Canada să intre în vigoare.
Cele două ţări vor folosi suspendarea de o lună pentru a se angaja în negocieri suplimentare, a declarat Trump.
„Aştept cu nerăbdare să particip la aceste negocieri, împreună cu preşedintele Sheinbaum, în încercarea noastră de a ajunge la o 'înţelegere' între cele două ţări”, a scris el pe Social Truth.
„Avem această lună pentru a lucra şi a ne convinge reciproc că aceasta este cea mai bună cale de urmat”, a declarat la rândul său Sheinbaum.
Acţiunile americane, care scăzuseră puternic luni dimineaţă din cauza temerilor privind adâncirea războiului comercial, şi-au redus pierderile în urma anunţului. Indicele de referinţă S&P 500 a scăzut cu 0,7% în jurul orei 10:45 a.m. ET (15:45 GMT), reducându-şi la jumătate pierderile de pe parcursul zilei.
Anunţul surpriză a redus, de asemenea, o parte din presiunea asupra peso-ului mexican.
Trump a declarat luni că a vorbit cu premierul canadian Justin Trudeau şi că va face acest lucru din nou la ora 15.00 ET (20:00 GMT). Tarifele impuse Canadei şi Chinei rămân pe punctul de a intra în vigoare marţi, iar Canada a anunţat tarife de retorsiune.
Vorbind duminică la Washington, după ce s-a întors de la proprietatea sa Mar-a-Lago, Trump a indicat că Uniunea Europeană cu 27 de naţiuni va fi următoarea în linia de foc, dar nu a spus când.
„Ei nu ne cumpără maşinile, nu ne cumpără produsele agricole. Ei nu cumpără aproape nimic, iar noi luăm totul de la ei”, a declarat el reporterilor.
Liderii UE reuniţi luni în cadrul unui summit informal la Bruxelles au declarat că Europa va fi pregătită să riposteze în cazul în care SUA vor impune tarife vamale, dar au făcut totodată apel la raţiune şi negociere.
Sosind la discuţii, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că, dacă UE ar fi atacată în interesele sale comerciale, ar trebui „să reacţioneze şi astfel să se facă respectată”.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că blocul comunitar ar putea răspunde, dacă este necesar, cu propriile tarife împotriva SUA, dar a subliniat că este mai bine ca cei doi să ajungă la un acord privind comerţul.
Trump a sugerat că Marea Britanie, care a părăsit UE în 2020, ar putea fi scutită de tarife, spunând: „Cred că acest lucru poate fi rezolvat”.
SUA este cel mai mare partener comercial şi de investiţii al UE. Conform datelor Eurostat din 2023, Statele Unite au înregistrat un deficit de 155,8 miliarde de euro cu UE în comerţul cu bunuri, compensat de un excedent de 104 miliarde de euro în sectorul serviciilor.
Şeful politicii externe a UE, Kaja Kallas, a declarat că nu există câştigători într-un război comercial şi că, dacă acesta izbucneşte între Europa şi Statele Unite, „atunci cea care râde de partea cealaltă este China”.
Pieţele se prăbuşesc
Economiştii spun că planul preşedintelui republican de a impune tarife de 25% Canadei şi Mexicului şi tarife de 10% Chinei ar încetini creşterea globală şi ar creşte preţurile pentru americani.
Trump spune că acestea sunt necesare pentru a limita imigraţia şi traficul de stupefiante şi pentru a stimula industriile interne.
Reacţia de luni a pieţelor financiare a reflectat îngrijorările cu privire la consecinţele unui război comercial. Acţiunile din Tokyo au încheiat ziua în scădere cu aproape 3%, iar indicele de referinţă al Australiei - adesea un indicator de tranzacţionare pentru pieţele chineze - a scăzut cu 1,8%. Piaţa din China continentală a fost închisă pentru sărbătoarea Anului Nou Lunar.
La prânz, în Europa, indicele DAX din Germania a scăzut cu 1,8%, CAC din Franţa cu 1,9%, iar FTSE 100 din Marea Britanie cu 1,5%.
Yuanul chinezesc, dolarul canadian şi peso-ul mexican au scăzut în faţa unui dolar în creştere. Având în vedere că Mexicul şi Canada sunt principalele surse de import de ţiţei din SUA, preţul petrolului din SUA a crescut cu peste 1%, în timp ce preţul futures al benzinei a crescut cu aproape 3%.
Tarifele lui Trump acoperă aproape jumătate din toate importurile americane şi ar necesita ca Statele Unite să îşi dubleze producţia proprie pentru a acoperi diferenţa - o sarcină irealizabilă pe termen scurt, au scris analiştii ING.
Alţi analişti au afirmat că tarifele ar putea arunca Mexicul şi Canada în recesiune şi ar putea declanşa „stagflaţia” - inflaţie ridicată, creştere stagnantă şi şomaj ridicat - la nivel naţional.
În Europa, economiştii de la Deutsche Bank au declarat că, în prezent, iau în calcul o scădere de 0,5% a produsului intern brut (PIB) în cazul în care Trump impune tarife de 10% blocului comunitar.
Urgenţă naţională
O fişă de informare a Casei Albe nu a oferit detalii cu privire la ce ar trebui să facă Mexicul, Canada şi China pentru a obţine o amânare.
Trump a promis că va menţine sancţiunile în vigoare până când se va încheia ceea ce el a descris ca fiind o urgenţă naţională legată de fentanil, un opioid mortal, şi de imigraţia ilegală în Statele Unite.
China a numit fentanilul problema Americii şi a declarat că va contesta tarifele la Organizaţia Mondială a Comerţului şi va lua alte contramăsuri, dar a lăsat şi uşa deschisă pentru discuţii.
Canada a declarat că va lua măsuri legale în cadrul organismelor internaţionale relevante pentru a contesta tarifele.
Producătorii de automobile vor fi afectaţi în mod deosebit, cu noi tarife pentru vehiculele construite în Canada şi Mexic, împovărând un vast lanţ regional de aprovizionare în care piesele pot trece graniţele de mai multe ori înainte de asamblarea finală. Acţiunile Ford şi General Motors au scăzut între 4% şi 5%.
Acţiunile Volkswagen, BMW, Porsche, Stellantis, şi producătorul de camioane Daimler Truck au scăzut toate cu aproximativ 5-6% în tranzacţiile europene de luni.