Naţionalistul flamand Bart De Wever a devenit noul premier al Belgiei
Conservatorul Bart De Wever a depus jurământul în calitate de nou prim-ministru al Belgiei, după ce a încheiat un acord de coaliţie greu disputat, care duce ţara spre dreapta, potrivit The Guardian.
Acordul, încheiat vineri seara târziu după şapte luni de negocieri, îl face pe De Wever primul naţionalist din Flandra vorbitoare de olandeză numit premier al Belgiei.
De Wever, în vârstă de 54 de ani, care în ultimii ani a renunţat la cererile ca Flandra să devină o ţară independentă, a depus jurământul în faţa regelui Philippe, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la palatul regal din Bruxelles.
De acolo, era de aşteptat să se îndrepte direct spre o reuniune a liderilor UE, la câteva străzi distanţă, pentru discuţii privind apărarea şi relaţiile transatlantice.
Împărţită între comunităţile francofone şi olandeze şi cu un sistem politic extrem de complex, Belgia are un palmares de neinvidiat în ceea ce priveşte discuţiile dureroase şi îndelungate despre coaliţie - care au ajuns la 541 de zile în 2010-2011.
De data aceasta, cinci grupuri au încercat să formeze o coaliţie după alegerile din iunie, care nu au reuşit să producă o majoritate clară - discuţiile fiind conduse de partidul conservator N-VA al lui De Wever, care a obţinut cele mai multe locuri.
Noul guvern reuneşte trei partide din Flandra vorbitoare de olandeză: N-VA al lui De Wever, centriştii creştin-democraţi şi stângiştii de la Vooruit (Onward). De asemenea, include două partide din Wallonia francofonă: centriştii de la Les Engagés şi liberalii de centru-dreapta din Mişcarea Reformistă. Împreună, deţin o majoritate de 81 de locuri în Parlamentul belgian, care are în total 150 de locuri.
Discuţiile în cadrul coaliţiei s-au lovit de un zid în timpul verii în legătură cu problema acoperirii deficitului bugetar al ţării - 4,4% din produsul intern brut în 2023. Belgia este una dintre cele şapte ţări ale Uniunii Europene care se confruntă cu acţiuni disciplinare pentru că a înregistrat un deficit mai mare de 3% din PIB, încălcând astfel normele fiscale ale blocului comunitar.
De Wever, primar al oraşului Antwerp din 2013, a făcut presiuni pentru reducerea prestaţiilor sociale şi reforme ale sistemului de pensii care au stârnit deja opoziţia sindicatelor.
El a ameninţat că va renunţa dacă nu se va ajunge la un acord de coaliţie vineri. Un acord a fost încheiat cu câteva ore înainte de final, după o sesiune maraton de 60 de ore pentru a elimina divergenţele cu privire la un program de 800 de pagini.
Partidul N-VA al lui De Wever a făcut parte dintr-o coaliţie de guvernare de dreapta între 2014 şi 2018. El preia funcţia de prim-ministru de la Alexander De Croo, a cărui coaliţie de şapte partide a avut nevoie de 493 de zile pentru a se forma în 2019-20.
Alexander De Croo a rămas ca lider interimar după alegerile din iunie.