Suedia anunţă că recenta avariere a cablului submarin din Marea Baltică nu a fost un act de sabotaj

Cabluri submarine (Getty Images)
Redacţia
03.02.2025

Avarierea unui cablu submarin care leagă Suedia şi Letonia, luna trecută, de către nava de marfă Vezhen a fost un accident, nu sabotaj, a declarat luni un procuror suedez care a mai precizat că nava sub pavilion maltez a fost eliberată.

Procurorul a declarat că ancora Vezhen a secţionat cablul, dar că incidentul a fost legat de o combinaţie de vreme nefavorabilă, deficienţe ale echipamentului şi marinărit defectuos.

„Putem vedea că ancora a fost aruncată fără implicarea echipajului”, a declarat pentru Reuters procurorul senior Mats Ljungqvist.

El a declarat că două dintre cele trei mecanisme de blocare care împiedicau aruncarea ancorei au fost scoase din funcţiune pentru o perioadă îndelungată. Al treilea era o blocare manuală.

„Avem imagini filmate în care putem vedea un val care loveşte încuietoarea şi ancora cade. În acest caz putem spune 'Nu, nu a fost un atac hibrid'”, a spus Ljungqvist.

Incidentul a avut loc la 26 ianuarie şi a fost unul dintre mai multe în ultimele luni, declanşând o vânătoare de nave suspectate de implicare.

Ljungqvist a spus că nava şi-a târât ancora timp de mai mult de 24 de ore.

„Putem vedea că viteza scade. Ancora trage nava într-o direcţie, dar pilotul automat a compensat acest lucru”, a spus el, adăugând că echipajul nu a observat acest lucru.

Poliţia suedeză a sechestrat şi a abordat Vezhen a doua zi după ce cablul a fost avariat în zona economică exclusivă a Suediei.

O a doua navă, Silver Dania, o navă de marfă norvegiană cu un echipaj exclusiv rus, a fost sechestrată în Norvegia la cererea autorităţilor letone, dar a fost exonerată de orice vină şi eliberată.

Regiunea Mării Baltice se află în stare de alertă maximă după o serie de întreruperi ale cablurilor electrice, ale legăturilor de telecomunicaţii şi ale conductelor de gaze de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Ca răspuns, NATO a declarat luna trecută că va desfăşura fregate, avioane şi drone navale pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice din regiune şi că îşi rezervă dreptul de a lua măsuri împotriva navelor suspectate de a reprezenta o ameninţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor