Trump ameninţă că va desfiinţa acordul "oribil" al SUA cu Coreea de Sud

Preşedintele american atacă în mass media un alt acord încheiat de SUA cu partenerii săi. De data aceasta victima este Coreea de Sud, aflată în cleştele unei iminente confruntări militare cu vecina sa comunistă.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
28.04.2017

La numai două zile după ce a ameninţat că va scoate SUA din acordul NAFTA încheiat cu Canada şi Mexic, pentru ca în scurt timp să revină doar după apeluri telefonice făcute de liderul canadian şi mexican, Donald Trump denunţă acum acordul încheiat de SUA cu unul dintre principalii săi aliaţi din Asia de Est - Coreea de Sud, al cărei PIB provine în proporţie de 60% din comerţ.

Adresându-se Reuters şi Washington Post, Trump, care cu putin înainte avertizase că un conflict "major, major" cu Coreea de Nord este pe cale de a deveni realitate, a criticat dur acordul de schimb comercial dintre Coreea de Sud şi SUA, cunoscut sub numele de Korus.

Ultima versiune a acordului a fost ratificată în 2011, sub infama administraţie Obama.

Trump a avertizat că va anula acordul, pe care l-a denumit "oribil". Săptămâna viitoare marchează o aniversare a acordului, şi o posibilitate de a-l renegocia sau de a ratifica o nouă versiune.

“Este un acord groaznic. Este un dezastru marca Hillary Clinton, un acord care nu ar fi trebuit încheiat” a declarat Trump. “Favorizează o singură parte”.

“Le-am spus că ori îl terminăm ori îl negociem” a avertizat Trump. “Probabil că îl vom termina”.

Preşedintele american a adăugat “Voi face acest lucru în cazul în care nu obţinem un acord corect. Coreea ne distruge”.

În timpul vizitei sale în Asia de săptămâna trecută, vicepreşedintele Mike Pence a declarat în Seul că SUA încearcă să renegocieze acordul Korus deoarece companiile americane au prea multe bariere când încearcă să pătrundă pe piaţa sud-coreeană, lucru care dezechilibrează situaţia în defavoarea muncitorilor americani şi loveşte creşterea economică a SUA”.

Preşedintele a explicat că procesul de terminare a acordului Korus este chiar mai simplu decât pentru NAFTA: “În cazul NAFTA, putem termina mâine; dacă o facem, acordul va continua încă şase luni, după care devine nul. În cazul acordului coreean, devine nul în aceeaşi zi”.

Trump a mai declarat că doreşte ca Seulul să plătească pentru instalarea în peninsulă a sistemului de apărare american THAAD, care a cauzat o enormă tensiune în Coreea de Sud - inclusiv o criză politică la vârf, soldată cu demisia preşedintelui.

Sistemul THAAD este oficial menit să protejeze Coreea de Sud împotriva lansărilor de rachete de către regimul comunist de la Phenian.

Cu toate acestea, China şi Rusia s-au opus şi ele vehement instalării sistemului, care se află suficient de aproape de graniţele lor încât poate monitoriza activitatea pe bucăţi ale spaţiului lor aerian.

Este neclar dacă ameninţările lui Donald Trump sunt menite să pună presiune pe guvernul de la Seul pentru a accepta unele negocieri secrete care au loc în prezent, sau dacă Trump doreşte doar să obţină un acord comercial mai bun pentru Statele Unite.

SUA a trimis în zona Peninsulei Coreene un grup de luptă care are în centru portavionul USS Carl Vinson, precum şi submarine, ameninţând regimul de la Phenian cu un atac, în cazul în care Nordul comunist continuă seria testărilor de bombe nucleare şi rachete.

China şi Rusia par că iau şi ele în serios posibilitatea ca SUA să atace regimul de la Phenian, fiind raportate mai multe masări de trupe la graniţele lor cu Coreea de Nord.

Avertismentele americane împotriva Coreei de Nord sunt de natură să nască îngrijorări în Seul, care se află în imediata apropiere (50 km) de graniţa cu Nordul. Graniţa dintre cele două ţări este cea mai militarizată bucată de pământ a planetei, analiştii militari estimând că Phenianul a instalat suficiente baterii de artilerie încât să poată trage 500 de mii de obuze către Sud în prima oră de conflict.

Ca urmare a anunţului făcut de Donald Trump, acţiunile Hyundai Motor au căzut cu 2,4%.

Un oficial senior sud-coreean contactat de Reuters a declarat că guvernul de la Seul nu a primit nicio cerere oficială de renegociere a acordului din partea SUA.

"Declaraţiile şi acţiunile concrete sunt două lucruri diferite", a declarat oficialul. "Ei nu au cerut nimic până în prezent, aşa că va trebui să aşteptăm şi să vedem".

Donald Trump este cunoscut pentru preferinţa sa de a negocia de pe poziţii de forţă şi pentru agresivitatea cu care conduce procesul de negociere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor