Băşcălie sau agendă? Arabia Saudită aleasă în Consiliul Drepturilor Femeii la ONU

Într-una dintre cele mai ciudate mişcări ale ONU din istoria recentă, Arabia Saudită a fost aleasă săptămâna trecută în Consiliul ONU pentru Drepturile Femeilor, prin vot secret.
Femei în Arabia Saudită. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.04.2017

Potrivit Reuters, pe lângă Arabia Saudită, alte 12 ţări au fost alese de acest Consiliu, în Geneva, pentru un mandat de patru ani, care se încheie în 2022. Cele 12 ţări sunt: Algeria, Comore, Republica Democrată Congo, Ghana, Kenya, Irak, Japonia, Coreea de Sud, Turkmenistan, Ecuador, Haiti şi Nicaragua.

Ştirea a declanşat un val de ridiculizări şi batjocură. UN Watch, o organizaţie pentru drepturile omului care monitorizează performanţa ONU, a condamnat cu tărie numirea Arabiei Saudite în Consiliu, invocând situaţia proastă a drepturilor omului şi inegalitatea dintre sexe în această ţară.

“A alege Arabia Saudită pentru protejarea drepturilor femeilor este la fel precum numirea unui incendiator la conducerea secţiei de pompieri a oraşului. Este absurd”, a declarat Hillel Neuer, seful UN Watch.

Fiecare femeie saudită “trebuie să aibă un protector bărbat care ia toate deciziile importante în numele ei, controlând viaţa unei femei de la naştere până la moarte. Arabia Saudită interzice, de asemenea, femeilor să conducă automobile”, a adăugat Neuer.

Cine a votat pentru Arabia Saudită? Cel puţin 5 naţiuni UE, conform UN Watch: “Neuer a declarat că 7 din cele 54 de state ale Consiliului nu au votat pentru Arabia Saudită şi că, pe baza numărătorii sale, 5 dintre cele 12 state UE din Consiliu au votat în favoarea Arabiei Saudite. Ţara arabă a primit cel mai mic număr de voturi dintre toţi cei 13 noi membri proaspăt aprobaţi, a adăugat el”.

Potrivit website-ul său, Consiliul ONU pentru Drepturilor Femeilor, alcătuit din 45 de membri, urmăreşte să promoveze drepturile femeilor, să documenteze realitatea vieţilor femeilor în întreaga lume şi să contureze standardele globale privind egalitatea între sexe şi să emancipeze femeile. Arabia Saudită şi-a depus candidatura pentru admiterea sa în Consiliul ONU în septembrie 2016. La acea vreme, ţara menţionată a făcut referire la situaţia protejării drepturilor omului, susţinând că aceasta “se conformează legii Sharia, care garantează egalitatea între sexe”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor