Global Times: China ar putea accepta o lovitură de precizie asupra Coreei de Nord

Aparent, China ar putea fi dispusă să tolereze un atac “chirurgical” american asupra centrelor nucleare nord-coreene, potrivit unei publicaţii de stat chineze.
Imagine generală a zonei care înconjoară centrul nord-coreean de testări nucleare Punggye-ri, districtul Kilchu, provincia nordică Hamgyo’g.
Imagine generală a zonei care înconjoară centrul nord-coreean de testări nucleare Punggye-ri, districtul Kilchu, provincia nordică Hamgyo’g. (Captură Foto)

Beijingul nu se va implica militar dacă SUA va desfăşura o lovitură de precizie asupra centralelor nucleare nord-coreene, notând că va recurge doar la canale diplomatice pentru a se opune unei astfel de mişcări. Poziţia Chinei a fost menţionată într-un editorial al Global Times, publicaţie controlată de Partidul Comunist Chinez.

“Dacă Phenianul îşi continuă programul nuclear şi Washingtonul lansează un atac militar asupra unităţilor nucleare nord-coreene ca urmare a acestui fapt, Beijingul ar trebui să se opună mişcării [americanilor] prin canale diplomatice, în loc să se implice prin acţiuni militare”, potrivit editorialului, care a fost tradus de ziarul sud-coreean Joongang Daily.

Mai mult, agentia oficială de presă nord-coreeană, KCNA, a publicat sâmbătă un comentariu în care Phenianul a cerut Chinei să nu amplifice sancţiunile aplicate asupra Coreei de Nord, avertizând că ar putea urma consecinţe catastrofale, respectiv deteriorarea relaţiilor bilaterale dintre Coreea de Nord şi China.

Potrivit agenţiei sud-coreene de ştiri Yonhap, sunt rare cazurile în care mass media nord-coreeană lansează critici la adresa Beijingului, deşi KCNA nu a menţionat în mod direct China în comentariul său. În schimb, comentariul a precizat că statul vizat este o “ţară situată în apropierea RPDC”, folosind numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană.

“Dacă ţara continuă să aplice sancţiuni economice RPDC, în timp ce dansează pe melodia altcuiva după ce a judecat greşit voinţa RPDC, s-ar putea să fie aplaudată de inamicii RPDC, dar ar trebui să se pregătească să înfrunte consecinţe catastrofale în relaţiile cu RPDC”, potrivit comentariului.