Coreea de Nord are “multe de pierdut” dacă efectuează un nou test nuclear
alte articole
Aparent, China şi-a pierdut în cele din urmă răbdarea cu Coreea de Nord şi l-a avertizat pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un de faptul că un nou test nuclear ar împinge relaţiile dintre cele două ţări “dincolo de punctul de întoarcere”.
Guvernul chinez a avertizat, de asemenea, că în cazul izbucnirii unui război, Phenianul va fi cel care va suferi cel mai mult.
Beijingul pare să fie îngrijorat de perspectiva izbucnirii unui război în regiune, şi i-a cerut lui Donald Trump şi lui Kim să manifeste cumpătare.
Un editorial publicat în ziarul Global Times, considerat în mare parte ca fiind oficiosul Partidului Comunist Chinez, a susţinut: “Jocul Laşului dintre Washington şi Phenian a ajuns la un punct critic”.
Editorialul a adăugat că, în cazul în care Coreea de Nord va desfăşura un nou test nuclear, “este mai probabil ca niciodată ca situaţia să treacă de punctul în care se va mai putea repara ceva”.
“Toţi participanţii vor suferi consecinţe, dar Phenianul va suferi în mod sigur cele mai mari pierderi”, a continuat editorialul.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a accentuat dorinţa liderului său de a vedea că tensiunile se diminuează în regiune.
Lu Kang a declarat: “Situaţia curentă din Peninsula Coreeană este complicată şi sensibilă şi tensiunile sunt ridicate.
“Cerem tuturor părţilor implicate să rămână cumpătate şi calme şi să se abţină de la luarea unor măsuri care ar putea amplifica tensiunile”.
Dar retorica ce vine din SUA nu este în mod special conciliatorie, în condiţiile în care ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a cerut ţării sale să facă presiuni mult mai mari asupra dictatorului nord-coreean “paranoic”.
Preşedintele american Donald Trump a presat la rândul său China să îşi controleze aliatul nord-coreean.
Trump a scris recent pe Twitter, după o întâlnire cu Xi Jinping, precum şi o convorbire telefonică cu acesta, că Beijingul ar trebui “să rezolve problema nord-coreeană”.
Trupele americane şi sud-coreene au început să se implice în exerciţii militare în regiune în ultimele săptămâni, iar o flotă de nave din Japonia s-a alăturat luni “flotei” preşedintelui Trump.
Kim Jong-un nu a manifestat până acum niciun semn că ar da înapoi, promiţând că va transforma America în “cenuşă”.
În plus, Coreea de Nord a desfăşurat marţi un exerciţiu militar masiv cu muniţie reală, care a implicat aproximativ 400 de tunuri.
“Nu există nicio limită a puterii de atac a Armatei Poporului, înarmată cu echipamente militare moderne, inclusiv diverse arme nucleare miniaturizate şi de precizie şi rachete balistice lansate de pe submarine”, a declarat publicaţia oficială Rodong Sinmun într-un editorial pe prima pagină.
Luni, preşedintele Trump a cerut o întâlnire de urgenţă în Senat, unde a promis că va rezolva problema nord-coreeană.
“Status quo-ul din Coreea de Nord nu este acceptabil şi Consiliul trebuie să fie pregătit pentru a impune sancţiuni suplimentare şi mai puternice asupra programelor nord-coreene pentru dezvoltarea de arme nucleare şi rachete”, a susţinut Trump.