Phenianul avertizează China de "consecinţele catastrofale provocate de colaborarea cu SUA"

Într-un articol publicat în weekend de KCNA, Phenianul pare să acuze China că lucrează cu SUA pentru înăsprirea sancţiunilor aplicate împotriva Coreei de Nord şi o avertizează de deteriorarea semnificativă a relaţiilor bilaterale.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

După ameninţări repetate de anihilare a vecinului său din sud şi avertizări în ceea ce priveşte un atac preventiv puternic împotriva SUA, Coreea de Nord a cerut Chinei - la o zi după ce a ieşit la iveală că Phenianul şi-ar fi reluat activitatea la centrul de testare nucleară Punggyer-ri - să nu amplifice sancţiunile aplicate Coreei de Nord. Totodată, Phenianul a avertizat în ceea ce priveşte consecinţele catastrofale ce ar putea urma, respectiv deteriorarea relaţiilor bilaterale dintre cele două naţiuni.

Phenianul a lansat avertismentul printr-un comentariu scris de o persoană numită Jong Phil şi publicat sâmbătă de agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA.

Potrivit agenţiei sud-coreene de ştiri Yonhap, sunt rare cazurile în care mass media nord-coreeană lansează critici la adresa Beijingului, deşi KCNA nu a menţionat în mod direct China în comentariul intitulat “Te pricepi să dansezi pe melodia altora”, publicat vineri. Comentariul, în schimb, a susţinut că statul vizat este o “ţară situată în apropierea RPDC”, folosind numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populară Democrată Coreeană.

“Nu s-a rostit niciun un cuvânt despre o acţiune americană care să împingă situaţia din Peninsula Coreeană în pragul unui război, prin trimiterea celor mai mari active strategice [americane] în apele situate în largul Peninsulei Coreene, ci că o retorică de genul ‘pas necesar’ sau ‘reacţie decisivă’ este auzită în mod deschis de la o ţară situată în vecinătatea RPDC cu scopul de a o intimida în ceea ce priveşte măsurile sale de autoapărare”, se arată în introducerea comentariului în limba engleză.

“Ţara vorbeşte prostii, în special, când afirmă că RPDC trebuie să reconsidere importanţa relaţiilor cu ea şi că acea ţară va ajuta la menţinerea securităţii RPDC şi va oferi sprijinul şi ajutorul necesar prosperităţii economiei sale, susţinând că RPDC nu va putea supravieţui ‘sancţiunilor economice’ stricte impuse de cineva”.

Apoi, comentariul KCNA a avertizat că ţara învecinată se va confrunta cu deteriorarea relaţiilor bilaterale cât timp va continua să aplice sancţiuni economice împreună cu SUA.

“Dacă ţara continuă să aplice sancţiuni economice asupra RDPC, în timp ce dansează pe melodia altcuiva după ce a judecat greşit voinţa RPDC, s-ar putea să fie aplaudată de inamicii RPDC, dar ar trebui să se pregătească să înfrunte consecinţe catastrofale în relaţiile cu RPDC”, potrivit comentariului.

Observatorii Coreei de Nord au declarat că respectivul comentariu pare să fie răspunsul Phenianului după ce diverşi experţi şi entităţi din China şi mass media chineză au făcut apel pentru intensificarea sancţiunilor împotriva Nordului, inclusiv suspendarea exporturilor de petrol, în cazul în care acesta va desfăşura cel de-al şaselea test nuclear.

Un astfel de articol de opinie furios şi provocator, îndreptat împotriva Chinei, sugerează disperarea enormă la nivelurile superioare ale conducerii nord-coreene şi reprezintă un indiciu că dictatorul Kim Jong-un este chiar mai iraţional şi imprevizibil decât se crede că este în mod "normal".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe