Libertatea Presei 2017: Instituţiile media din Moldova influenţate de interesele politice ale proprietarilor

Republica Moldova a pierdut patru poziţii potrivit indicilor clasamentului Libertăţii Presei 2017.
(Captură Foto)
Ştefan Sârbu
26.04.2017

Republica Moldova ocupă locul 80 din 180 în Indicele Libertăţii Presei pentru anul 2017, lansat la 26 aprilie, de către Organizaţia "Jurnaliştii fără Frontiere". Astfel, comparativ cu anul 2016, ţara a pierdut patru poziţii în clasament.

Potrivit media-azi.md, studiul a constatat că politica editorială a instituţiilor media din Republica Moldova este influenţată de interesele politice ale proprietarilor, iar provocările majore sunt „independenţa jurnalistică şi transparenţa proprietăţii media”.

Pe primele poziţii se situează Norvegia, Suedia şi Finlanda, iar pe ultimele locuri s-au clasat Turkmenistan, Eritrea şi Coreea de Nord. România deţine locul 46 în clasament, înregistrând o îmbunătăţire cu trei poziţii faţă de anul trecut, Ucraina ocupă locul 102, iar Federaţia Rusă - locul 148.

În lume, situaţia presei este în pericol „mai mult decât oricând”. Astfel, din cele 180 de ţări, în 21 situaţia este calificată drept „foarte rea”, iar în 51 - „rea”. În general, nivelul de libertate a presei în lume înregistrează o descreştere, numărul total al ţărilor unde indicatorul era „bun” sau „foarte bun” scăzând cu 2,3%.

Clasamentul mondial pentru Libertatea Presei este publicat anual din 2002 din iniţiativa organizaţiei "Jurnaliştii fără Frontiere" fiind un index important deoarece diplomaţii mondiali, dar şi organizaţiile de talie internaţională fac referire la acest clasament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor