Coreea de Nord arestează încă un cetăţean american

Un al treilea cetăţean american a fost arestat şi plasat în custodia Coreei de Nord, conform agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap.
Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Captură Foto)

Un profesor american de origine coreeană, în vârstă de peste 50 de ani - identificat doar după numele de familie Kim -, s-a aflat în Coreea de Nord timp de o lună pentru a discuta despre activităţi umanitare şi a fost reţinut la Aeroportul Internaţional din Phenian când intenţiona să plece din statul comunist izolat, a relatat Yonhap.

Bărbatul a lucrat în cadrul Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie Yanbian (YUST), a precizat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citând surse nenumite. Universitatea YUST din ţara vecină China are o universitate similară în Phenian. Un oficial al Serviciului Naţional de Informaţii al Coreei de Sud a precizat că nu are cunoştinţă de arestarea raportată. Nu se ştie care este motivul arestării profesorului, iar autorităţile americane nu au făcut comentarii despre aceasta până acum.

Coreea de Nord, care a fost criticată pentru încălcarea masivă a drepturilor omului, a folosit în trecut cetăţeni americani arestaţi pentru a determina oficiali de rang înalt ai Statelor Unite să vină la Phenian, întrucât Nordul nu are relaţii diplomatice oficiale cu SUA. În prezent, Coreea de Nord are în custodia sa doi americani. Ahn Chan-il, director al World North Korea Research Center în Seul, a declarat că Phenianul pare că intenţionează să îl folosească pe profesorul Kim în eventualele negocieri, într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi Coreea de Nord sunt foarte tensionate.

Potrivit Reuters, Otto Warmbier, un student de 22 de ani, a fost arestat în ianuarie 2016 şi condamnat la 15 ani de muncă silnică de o instanţă nord-coreeană pentru că a încercat să fure un banner propagandistic. În martie 2016, cetăţeanul american de origine coreeană Kim Dong Chul, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat la 10 ani de muncă silnică pentru subminarea statului. Misionarul american Kenneth Bae a fost arestat în 2012 şi condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru crime împotriva statului. El a fost eliberat după doi ani.

Începând cu 2009, peste 10 cetăţeni americani au fost arestaţi în Coreea de Nord, fiind acuzaţi de activităţi subversive şi alte infracţiuni nespecificate. Viziunea generală a fost aceea că Phenianul foloseşte arestările ca monede de schimb în negocierile sale cu Washingtonul.