SUA începe amplasarea sistemului THAAD pe teritoriul sud-coreean. China se opune

La doar câteva săptămâni după ce s-a convenit amplasarea imediată a unui sistem de apărare antirachetă american în Coreea de Sud, au fost instalate componentele cheie. Sistemul este amplasat ca răspuns la programul nord-coreean de rachete balistice.
Un vehicul militar american, care face parte din sistemul THAAD, soseşte în Seongju, Coreea de Sud, 26 aprilie 2017.
Un vehicul militar american, care face parte din sistemul THAAD, soseşte în Seongju, Coreea de Sud, 26 aprilie 2017. (Captură Foto)

Armata americană a început miercuri să amplaseze anumite elemente ale controversatului sistem de apărare antirachetă THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) în locaţia stabilită în Coreea de Sud.

Şase camioane încărcate cu componente ale sistemului THAAD au sosit miercuri la un fost teren de golf în districtul Seongju, în regiunea sudică a ţării, au relatat agenţia de ştiri Yonhap şi postul de televiziune YTN.

Imaginile televizate au arătat cum camioanele militare ce transportau diverse echipamente, inclusiv ceea ce părea să fie dispozitive pentru lansare, au ajuns în locaţia stabilită pentru amplasarea bateriei THAAD, situată la aproximativ 250 km sud de Seul.

Ministerul sud-coreean al Apărării a confirmat începerea procesului de amplasare a sistemului, susţinând că acesta va fi finalizat până la sfârşitul anului.

“Coreea de Sud şi SUA au conlucrat pentru a securiza o capabilitate operaţională a sistemului THAAD” ca răspuns la ameninţarea crescândă venită din partea programelor nord-coreene de dezvoltare de arme nucleare şi rachete, a precizat ministerul într-o declaraţie.

Jurnaliştii locali au postat pe Internet imagini cu cele şase camioane.

Sosirea elementelor scutului THAAD a declanşat unele ciocniri între localnici şi poliţie, conform Yonhap. Aproximativ 2.000 de persoane au protestat împotriva amplasării scutului, afişând bannere pe care erau scrise mesaje precum “Fără THAAD, dorim Pace”. Forţele de poliţie au fost mobilizate pentru a menţine ordinea şi pentru a opri manifestanţii să ajungă la locul viitoarei instalaţii.

Sistemul THAAD urmăreşte, potrivit declaraţiilor SUA şi Coreei de Sud, să intercepteze şi să distrugă rachete balistice de rază scurtă şi medie în timpul fazei finale a zborului.

China se opune amplasării sistemului THAAD

După discuţiile de la începutul acestei luni dintre preşedintele interimar sud-coreean şi vicepreşedintele american Mike Pence, aflat în vizită în Coreea de Sud, cele două ţări au căzut de acord în privinţa amplasării imediat a sistemului THAAD.

China a declarat că se opune amplasării sistemului, sancţionând companii sud-coreene drept răspuns. De asemenea, Beijingul a făcut apel la menţinerea calmului în Peninsula Coreeană, în condiţiile în care SUA a trimis un portavion şi mai multe nave de luptă în regiune.

“[China] speră ca toate părţile relevante să manifeste cumpătare şi să evite să ia măsuri ce vor înrăutăţi situaţia tensionată din peninsulă”, a declarat preşedintele Xi Jinping, care a fost citat într-o declaraţie publicată de Ministerul chinez de Externe.

China a mai precizat că sistemul THAAD va face puţin pentru a descuraja Coreea de Nord, dar ar destabiliza echilibrul securităţii regionale. În acelaşi timp, Beijing a acuzat că puternicul radar al sistemului american ar putea pătrunde în teritoriul chinez şi să submineze securitatea acestuia.