Tribunal israelian începe procesul cu uşile închise în cazul campaniei de spionaj în care e implicată NSO Surveillance

(Brent Lewin/Bloomberg/Getty Images)

Acţiunile legale ale Amnesty Internaţional de a face ca Israelul să revoce licenţa de export a firmei de supraveghere israeliene NSO vor fi audiate în spatele uşilor închise, a decis o instanţă israeliană joi.

Un judecător al districtului Tel Aviv a menţionat temeri privind securitatea naţională atunci când a ordonat restricţia, acceptând solicitarea Ministerului Apărării israelian de a interzice prezenţa publicului şi a mass-mediei la şedinţele de judecată.

Se presupune că software-ul Grupului NSO a fost folosit de guverne pentru a spiona jurnalişti şi dizidenţi. NSO a declarat că furnizează doar tehnologie agenţiilor de informaţii guvernamentale şi forţelor de ordine „pentru a-şi ajuta clienţii să combată terorismul şi infracţiunile grave”.

În acţiunea introdusă, Amnesty a declarat că NSO continuă să profite de spionajul său, care este folosit pentru a comite abuzuri împotriva activiştilor din întreaga lume, în timp ce guvernul israelian a „sprijinit şi a lăsat lucrurile să se întâmple”.

Ministerul israelian al Apărării a declarat că supravegherea exporturilor sale în domeniul apărării este supusă controlului constant şi evaluărilor periodice ale autorităţilor israeliene.

NSO a fost acuzată de firma WhatsApp, companie deţinută de Facebook, de spargerea serverelor sale şi scurgerea mesageriei către clienţi guvernamentali.