Tribunal israelian începe procesul cu uşile închise în cazul campaniei de spionaj în care e implicată NSO Surveillance

Andrei Popescu
16.01.2020

alte articole

(Brent Lewin/Bloomberg/Getty Images)
Andrei Popescu
16.01.2020

Acţiunile legale ale Amnesty Internaţional de a face ca Israelul să revoce licenţa de export a firmei de supraveghere israeliene NSO vor fi audiate în spatele uşilor închise, a decis o instanţă israeliană joi.

Un judecător al districtului Tel Aviv a menţionat temeri privind securitatea naţională atunci când a ordonat restricţia, acceptând solicitarea Ministerului Apărării israelian de a interzice prezenţa publicului şi a mass-mediei la şedinţele de judecată.

Se presupune că software-ul Grupului NSO a fost folosit de guverne pentru a spiona jurnalişti şi dizidenţi. NSO a declarat că furnizează doar tehnologie agenţiilor de informaţii guvernamentale şi forţelor de ordine „pentru a-şi ajuta clienţii să combată terorismul şi infracţiunile grave”.

În acţiunea introdusă, Amnesty a declarat că NSO continuă să profite de spionajul său, care este folosit pentru a comite abuzuri împotriva activiştilor din întreaga lume, în timp ce guvernul israelian a „sprijinit şi a lăsat lucrurile să se întâmple”.

Ministerul israelian al Apărării a declarat că supravegherea exporturilor sale în domeniul apărării este supusă controlului constant şi evaluărilor periodice ale autorităţilor israeliene.

NSO a fost acuzată de firma WhatsApp, companie deţinută de Facebook, de spargerea serverelor sale şi scurgerea mesageriei către clienţi guvernamentali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor