China blochează motorul de căutare Bing al Microsoft

(Getty Images)

Pe când Google pare să renunţe la planurile de a introduce un motor de căutare cenzurat pe piaţa chineză după ce a atras din plin atenţia comunităţii internaţioale şi a stârnit valuri de critici din partea politicienilor şi a propriilor angajaţi, guvernul comunist de la Beijing a blocat pe neaşteptate motorul de căutare Bing al Microsoft de pe internetul chinez. Prin această decizie, a fost înlăturat singurul motor de căutare străin major rămas în China, potrivit publicaţiei Financial Times. Astfel, Microsoft este cea mai recentă companie hi-tech americană alungată din China de când aplicaţia de mesagerie whatsapp a fost blocată în 2017.

În timp ce website-ul cn.bing.com nu poate fi accesat din interiorul Chinei, acesta rămâne accesibil din afara ţării, potrivit site-ului Zero Hedge.

Financial Times a notat că interdicţia a fost aplicată pe fondul zvonurilor că se deteriorează discuţiile comerciale dintre SUA şi China, deşi Beijingul a susţinut joi afirmaţiile lui Larry Kudlow, consilier şef pe probleme economice al administraţiei SUA, potrivit cărora discuţiile progresează conform aşteptărilor.

Compania de telecomunicaţii chineză de stat China Unicom a confirmat că ordinul referitor la Bing a venit de la guvern, care a precizat că ar fi observat “conţinut ilegal” pe motorul de căutare, deşi încă nu este clar ce anume a declanşat interdicţia, din moment ce Administraţia Spaţiului Cibernetic a Chinei a refuzat să comenteze situaţia. Însă publicaţia americană New York Times a raportat faptul că interdicţia are loc după un mesaj viral postat pe reţelele sociale de fostul jurnalist Fang Kecheng, care a acuzat motorul de căutare chinez dominant Baidu – care acoperă 70% din traficul de căutări din China – că favorizează propriile produse în rezultatele căutării. Se presupune că postarea virală a făcut ca motorul de căutare Bing să beneficieze de creşterea traficului.

Microsoft a confirmat că Bing este “în prezent inaccesibil” în China, însă nu a menţionat dacă este vorba de o interdicţie temporară sau permanentă.

“Am confirmat faptul că Bing este în prezent inaccesibil în China şi vom decide care vor fi paşii următori”, a susţinut gigantul hi-tech american într-o declaraţie.

Decizia aparent arbitrară a Partidului Comunist Chinez de a interzice Bing a fost luată după ce Microsoft a făcut eforturi ani de zile pentru a intra în graţiile conducerii de la Beijing. După cum a explicat reporterul Paul Mozur de la New York Times pe Twitter, Microsoft a făcut multe compromisuri pentru a satisface cererile Chinei, inclusiv tolerarea piratării pe scară largă a produselor sale, dar acum motorul de căutare a fost blocat pe neaşteptate în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură