Sub masca securităţii cibernetice, China urmăreşte să guverneze Internetul global
alte articole
Autorităţile chineze nu fac un secret din ambiţiile de a guverna Internetul - nu doar în China, ci la nivel global.
Cel mai recent pas în această direcţie a fost dezvăluit în 25 martie, prin înfiinţarea primei "organizaţii naţionale nonprofit" pentru securitate cibernetică, şi anume Asociaţia Chineză pentru Securitate Cibernetică.
Asociaţia este condusă de Fang Binxing, o persoană cheie care a ajutat la construirea sistemului folosit de Partidul Comunist Chinez pentru cenzurarea Internetului, binecunoscutul Mare Firewall. Secretarul general al asociaţiei este Li Yuxiao, cercetător la Academia Chineză pentru Spaţiul Cibernetic şi unul dintre cei care a propus guvernarea Internetului global de către China.
Organizaţia are 275 de membri fondatori, inclusiv firme majore de Internet, companii specializate în securitatea cibernetică, şi instituţii de cercetare ştiinţifică. Acestea includ Baidu, Alibaba, Universitatea Naţională pentru Tehnologie a Apărării şi altele.
În timp ce programul este promovat sub eticheta “securitătii cibernetice”, această expresie are un înţeles mult mai vast sub regimul comunist chinez. Agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua a raportat că asociaţia va funcţiona ca o “platformă de cooperare” pentru toţi cei interesaţi să lucreze cu China în domeniul “siguranţei în spaţiul cibernetic”.
Mass media de stat chineză a declarat în repetate rânduri că interesul Chinei în securitatea cibernetică are legătură cu obiectivul său strategic de a deveni o mare putere a Internetului.
Scopul asociaţiei, conform South China Morning Post, este acela de a “servi ca o punte” între regimul chinez şi public şi de a “organiza şi mobiliza forţele din toate aspectele societăţii pentru a participa la construirea securităţii cibernetice a Chinei”.
Toate acestea au legătură cu un plan ce a ieşit la iveală în noiembrie 2014, când Partidul Comunist Chinez a găzduit prima sa Conferinţă Mondială a Internetului, care a avut sloganul: “O lume interconectată şi guvernată de toţi”. Problema cu sloganul respectiv este că vine în contradicţie cu principiul dictaturii Partidului, singurul care guvernează, despotic, în China.
La acea vreme, SUA a anunţat planurile sale de a abandona controlul federal asupra Internetului - un proces finalizat doar recent prin renunţarea la controlul asupra Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).
Li a văzut mişcarea SUA ca pe o oportunitate. El a susţinut, conform China Daily: “Dacă SUA doreşte să renunţe la conducerea sferei Internetului, cineva va prelua ştafeta. Cum se va desfăşura cursa?”
“China nu mai este doar un participant, ci are un rol important şi dominant în ceea ce priveşte Internetul. Mai întâi trebuie să ne stabilim obiectivul în spaţiul cibernetic şi apoi să ne gândim la strategia abordată, înainte să luăm măsuri pentru a perfecţiona legile”, a declarat el.
Li a revenit asupra acestui obiectiv într-un interviu din 18 decembrie 2015, care a fost publicat pe website-ul Conferinţei Mondiale a Internetului. El a susţinut: “China are dreptul, ca ţara cu cea mai mare populaţie [din lume], de a crea reguli internaţionale în privinţa guvernării spaţiului cibernetic. Stabilirea regulilor este doar un început”.
Un raport al Xinhua a susţinut: “Eforturile Chinei în guvernarea Internetului pot fi rezumate ca o ‘curăţare a spaţiului cibernetic în conformitate cu legea; exploatarea sa cu o minte deschisă.’”
Noua asociaţie a Partidului Comunist Chinez asupra securităţii cibernetice promovează acelaşi mesaj general.
Cu toate declaraţiile frumoase, programul acesteia nu se referă cu adevărat la securitatea cibernetică. Se referă la guvernarea cibernetică şi la extinderea cenzurii Internetului – în acest caz legile regimului autoritar chinez.
Pentru Partid, sintagma “infracţiune cibernetică” nu se referă prea mult la hackeri. Aşa cum susţinea Xinhua: “Guvernul chinez şi-a intensificat campania de suprimare a zvonurilor online, a pornografiei, jocurilor de noroc şi a altor infracţiuni cibernetice”.
Acele “alte infracţiuni cibernetice” tind să fie un punct major de atenţie în sistemele Partidului pentru controlarea Internetului – şi includ suprimarea religiei, a libertăţii de exprimare şi a promovării democraţiei de către cetăţeni. O evaluare din 2015 a libertăţii globale a Internetului, realizată de organizaţia Freedom House, a plasat China chiar la coadă, chiar în urma Cubei sau a Siriei.
Partidul Comunist Chinez a promovat ideea că Internetul este controlat de puterile occidentale – în special SUA – şi a folosit acest lucru ca un element esenţial al eforturilor sale de a atrage şi alte ţări să participe în programele sale ce urmăresc să guverneze Internetul global.
Xinhua a scris în decembrie 2015 că Partidul Comunist Chinez şi ţările în curs de dezvoltare suferă de pe urma unei “lipse de guvernări comune” pe Internet şi a învinuit Occidentul de acest lucru, susţinând că această lipsă este “generată în principal de aroganţă şi monopolul manifestat de unele ţări occidentale asupra informaţiilor şi tehnologiilor de comunicare”.
Pe lângă acuzaţiile lansate împotriva SUA şi a altor ţări, precum Japonia sau chiar Suedia, Xinhua a publicat articole în care chiar a apărat faptul că regimul chinez foloseşte Internetul ca o unealtă de suprimare politică şi ideologică.
Fără jenă, Xinhua a mers chiar până la criticarea retragerii companiei Google din China în 2010. Deşi Google s-a retras după ce regimul comunist chinez a început o campanie de defăimare împotriva sa, în urma refuzului acesteia de a permite accesul agenţiilor de securitate în conturile Gmail.
În realitate, Internetul este guvernat de un model multistakeholder, în care, în loc să existe un control guvernamental pur, întreaga structură este condusă lejer de o reţea mare şi deschisă de părţi implicate în Internet care includ companii, grupuri civile, instituţii de cercetare şi organizaţii nonguvernamentale.
Supravegherea guvernamentală încă joacă un rol, dar în mod tipic aceasta are de a face cu infracţiuni şi abuzuri.
Partidul Comunist Chinez doreşte să schimbe acest lucru, la nivel global, cu modelul său de control guvernamental strict asupra tuturor aspectelor Internetului şi asupra tuturor companiilor implicate în Internet.
După conferinţa din 2015, Counsel on Foregin Relations a raportat că regimul chinez va face probabil mult mai mult pentru a obţine influenţă asupra International Telecommunications Union (ITU) din cadrul ONU.
ITU este un organism de guvernare responsabil cu telecomunicaţiile şi încearcă să obţină mai multă putere asupra Internetului global. În condiţiile în care China şi Rusia sunt doi membri proeminenţi ai ONU, cele două naţiuni au promovat programe majore în trecut pentru a direcţiona în favoarea lor rolul ITU în guvernarea globală a Internetului.
Unele programe autoritare propuse pentru guvernarea globală a Internetului prin ITU au fost evidenţiate de Center for Democracy and Technology (CDT) în noiembrie 2012, în timp ce ITU a desfăşurat o serie de întâlniri pe tema regulilor privind Internetul. Acestea au inclus programe pentru decriptarea informaţiilor care circulă pe Internet.
CDT a susţinut că unele dintre propuneri au fost problematice, în special unele din partea Rusiei şi a câtorva ţări din Orientul Mijlociu, care susţineau că firmele specializate în tehnologia Internetului şi operatorii de reţele să fie obligaţi să includă în produsele lor astfel de programe de decriptare.
Noua Asociaţie Chineză a Securităţii Cibernetice pare să fie doar o continuare a acelor eforturi, doar că acum este folosită expresia “securitate cibernetică”, în loc de “guvernare globală a Internetului”, pentru a suna mai inofensiv.