China, gata să se decupleze de pe sistemele GPS americane

O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan
O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan (STR/AFP/Getty Images)

China a anunţat vineri că se apropie de finalizarea noii sale reţele de sistem de poziţionare globală (GPS), deoarece se pregăteşte să domine următoarea generaţie de servicii de telecomunicaţii şi se decuplează de la reţeaua GPS a SUA, a informat Nikkei Asian Review.

Este prognozat ca Beidou, reţeaua de sateliţi din China, să intre în producţie în 2020, când vor fi lansaţi ultimii doi dintre cei 35 de sateliţi.

Reţeaua GPS Beidou va fi cu 17% mai mare decât cea deţinută de SUA, de 30 de sateliţi.

Scopul strategic al noului GPS al Chinei este decuplarea de GPS-ul occidental şi furnizarea de servicii către Asia de Sud-Est, Asia de Sud, Africa şi Europa de Est.

Progresele rapide ale Chinei în comunicaţiile wireless de generaţia a cincea (5G) şi tehnologia prin satelit reprezintă o provocare semnificativă pentru hegemonia SUA asupra infrastructurii globale de telecomunicaţii.

Reţeaua de sateliţi din China Beidou va putea suporta 70% din totalul smartphone-urilor chineze.

Ran Chengqi, purtător de cuvânt al sistemului de navigare prin satelit Beidou, a declarat că reţeaua joacă un rol esenţial pentru infrastructura 5G, domeniu în care Huawei Technologies este liderul mondial în dezvoltare.

Pe de altă parte, agenţiile anglo-saxone de informaţii - SUA, Canada, Australia, Marea Britanie şi Noua Zeelandă - au informat aliaţii occidentali şi în special membrii alianţei NATO despre colaborarea dintre compania chineză Huawei şi Partidul-stat Comunist care se află la conducerea Chinei. Administraţia Donald Trump a mers până într-acolo încât a avertizat că ţările care vor implementa infrastructura 5G pe baza echipamentelor Huawei pot fi excluse de pe fluxurile de informaţii sensibile puse la dispoziţie de agenţiile de informaţii americane.

Interesant este că acoperirea reţelei Beidou se întinde preponderent asupra ţărilor în care regimul comunist a dezvoltat componente ale giganticei iniţiative de proiecţie a soft-powerului chinez, Centura şi Drumul.

Reţeaua GPS Beidou va permite Chinei să-şi extindă influenţa globală fără a se baza pe o altă ţară pentru furnizarea de servicii prin satelit. Acest lucru va fi crucial în perioadele de conflict, când SUA nu vor mai putea opri GPS-ul către China.