Oficial american: Dacă Ottawa permite ca Huawei să participe la infrastructura 5G, ar putea dăuna schimbului de informaţii cu SUA

Huawei
Huawei (Epoch Times România)

Consilierul SUA în domeniul securităţii naţionale a cerut sâmbătă Canadei să nu folosească tehnologia Huawei 5G, afirmând că acest lucru ar pune în pericol transferul de informaţii dintre Statele Unite şi Canada şi îi va expune pe canadieni la activităţi de spionaj ale guvernului chinez.

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a amânat decizia privind utilizarea echipamentelor de reţea Huawei în reţeaua de infrastructură 5G până la alegerile federale din octombrie.

Transferul de informaţii „ar fi afectat dacă aliaţii noştri apropiaţi ar lăsa calul troian în oraş”, a declarat consilierul de securitate naţională Robert O´Brien reporterilor la o conferinţă de securitate din Halifax.

„Când (chinezii) vor intra cu Huawei în Canada sau în alte ţări occidentale, vor avea acces la fiecare înregistrare medicală, fiecare înregistrare bancară, fiecare comentariu de pe reţelele de socializare, vor şti totul despre fiecare canadian”, a declarat acesta.

Organizaţia Five Eyes, formată din agenţiile de informaţii ale SUA, Canadei, Australiei, Marii Britanii şi Noii Zeelande este de părere că gigantul Huawei, construit de regimul comunist chinez prin furt de tehnologie din Occident, este folosit ca vârf de lance în operaţiunile de spionaj ale Chinei comuniste împotriva guvernelor şi corporaţiilor din întreaga lume.

Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă au impus interdicţii companiei Huawei, în timp ce Marea Britanie a luat o linie mai puţin fermă, astfel încât produsele 5G ale Huawei ar putea fi utilizate în zone mai puţin sensibile.

"Suntem preocupaţi să examinăm în mod corespunzător toate potenţialele ameninţări", a declarat ministrul Apărării din Canada, Harjit Sajjan.

Canada a fost prinsă în mijlocul disputei dintre SUA şi China legată de Huawei, după ce poliţia canadiană a arestat un director financiar al companiei pe baza unui mandat american în decembrie, acţiune condamnată de China.

Ulterior, Beijingul a arestat doi bărbaţi canadieni în China, Michael Spavor şi Michael Kovrig şi i-a acuzat de spionaj. Cei doi se află încă în arest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe