Maşina de cenzură chineză suprasolicitată pe măsură ce se apropie aniversarea Masacrului din Tiananmen

Un bărbat chinez, numit omul-tanc, împiedică o coloană de tancuri să ajungă în Piaţa Tiananmen din Beijing, în 5 iunie 1989.
Un bărbat chinez, numit omul-tanc, împiedică o coloană de tancuri să ajungă în Piaţa Tiananmen din Beijing, în 5 iunie 1989. (Charlie Cole)

Maşina de cenzură a Partidului Comunist Chinez ia amploare pe măsură ce se apropie aniversarea protestelor pro-democraţie din Piaţa Tiananmen din 4 iunie 1989, a relatat Reuters. Şi cu ajutorul tehnologiei moderne, cenzura şi autoritarismul sunt mai uşor de aplicat ca niciodată. Cenzorii din companiile de Internet chineze susţin că blocarea conţinutului legat de protestele din 1989 se realizează acum mai uşor şi mai precis ca niciodată cu ajutorul tehnologiei, a programelor de recunoaştere vocală şi a programelor de recunoaştere a imaginilor, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Un angajat responsabil cu monitorizarea conţinutului online la Beijing Bytedance Co Ltd a declarat: “Uneori spunem că inteligenţa artificială este un bisturiu şi că omul este o macetă”.

Alţi doi angajaţi ai aceleiaşi companii au susţinut că cenzura este acum în mare parte automată. În China, postările pe Internet care includ date, imagini şi nume asociate cu protestele sunt respinse în mod automat.

Un angajat anonim a comentat: “Când am început pentru prima dată acest tip de muncă în urmă cu patru ani, exista posibilitatea de a şterge imagini cu Tiananmen. Însă acum, inteligenţa artificială este foarte precisă”.

Patru cenzori care lucrează pentru companii precum Bytedance, Weibo Corp şi Baidu Inc. au declarat că ei cenzurează între 5.000 şi 10.000 de informaţii pe zi – adică aproximativ 5-7 bucăţi pe minut. Ei susţin că majoritatea informaţiilor sunt pornografice sau violente. Şi în ciuda progreselor privind inteligenţa artificială, deseori sunt blocate din “greşeală” fotografii postate de turişti în Piaţa Tiananmen.

Masacrul din Tiananmen este un subiectiv relativ interzis în China, chiar şi la trei decenii după ce guvernul comunist a trimis armata să suprime protestele conduse de studenţi, care cereau reforme guvernamentale democratice. Deşi Beijingul nu a publicat niciodată numărul victimelor, estimările variază de la câteva sute la câteva mii de morţi.

Ziua de 4 iunie va fi probabil un joc de-a şoarecele şi pisica: oamenii vor folosi expresii mai obscure pe site-urile de socializare pentru a face aluzie la proteste, întrucât cele mai evidente vor fi blocate imediat. Timp de câţiva ani, utilizatorii de Internet nu au putut folosi nici măcar cuvântul “astăzi”.

În anul 2012, cel mai monitorizat indice bursier al Chinei a pierdut 64,8 procente cu ocazia aniversării masacrului, pentu că cenzorii au blocat accesul la termenul “Bursa din Shanghai” şi chiar la indicele bursier. Acest lucru s-a întâmplat, iar pierderea înregistrată de indice ar fi putut fi o coincidenţă.

Instrumentele de cenzură devin mai rafinate, au declarat profesori, analişti şi utilizatori de Internet. Ei susţin că perioadele sensibile de dinaintea unor aniversări sau evenimente politice au devenit un “năvod”, fiind capturată o gamă variată de conţinut sensibil.

De exemplu, înaintea aniversării Masacrului în acest an, aparatul de cenzură de pe reţelele sociale a vizat, printre alţii, activişti de mediu şi grupuri pentru drepturile muncitorilor.

Administraţia Spaţiului Cibernetic din China (ASCC) a fost responsabilă de majoritatea upgrade-urilor la tehnologia folosită pentru cenzură. ASCC a fost creată de preşedintele chinez Xi Jinping, al cărui mandat a fost definit de controlul tot mai strict al Internetului. În noiembrie 2018, ASCC a introdus noi reguli ce vizează oprirea opoziţiei online în China, unde “falsificarea istoriei Partidului Comunist” este o infracţiune pasibilă de pedeapsă. Noile reguli necesită rapoarte de evaluare şi vizitări de site-uri pentru orice platformă de Internet care ar putea fi folosită pentru “mobilizare socială” sau care ar putea duce la “schimbări majore ale opiniei publice”.

Un oficial care lucrează la ASCC a declarat că amplificarea recentă a cenzurii online este foarte probabil asociată cu aniversarea Masacrului din Tiananmen, ce va avea loc în câteva zile. Oficialul a adăugat: “Există o comunicare constantă cu companiile în această perioadă”.

Companiile care sunt responsabile de cenzura proprie primesc puţine îndrumări de la ASCC şi sunt responsabile de crearea pe cont propriu a liniilor directoare. Şi în condiţiile eforturilor continue depuse de preşedintele Xi Jinping pentru controlul Internetului, informaţia continuă să fie centralizată în cadrul Departamentului de Propagandă al Partidului Comunist Chinez şi al reţelei media de stat. Unii cenzori şi angajaţi ai ASCC au declarat că acest lucru reduce o parte din presiunea cenzurării evenimentelor, inclusiv ştiri politice majore, dezastre naturale şi vizite diplomatice.

Un angajat al Baidu a afirmat: “În ceea ce priveşte ştirile, regula este simplă... Dacă nu provin mai întâi de la mass media de stat, atunci nu sunt autorizate, în special în ceea ce priveşte lideri politici şi subiecte politice. Avem o listă de bază de cuvinte cheie care include detalii ale evenimentelor din 1989, însă inteligenţa artificială le poate selecta mai uşor”.

Pedeapsa pentru necenzurarea informaţiilor poate fi severă. Diverse companii – inclusiv aplicaţia pentru ştiri Netease Inc., aplicaţia pentru ştiri TianTian a Tencent Holdings Ltd şi Sina Corp – s-au confruntat cu suspendări care au variat de la câteva zile până la câteva săptămâni din cauza faptului că nu au cenzurat informaţiile aşa cum doreşte partidul. Pentru utilizatorii individuali de Internet şi pentru activişti, pedeapsa ar putea include şi trimiterea la închisoare.

Conturile de social media din China deţin numele real, seria şi numărul buletinului utilizatorilor, iar companiile sunt obligate prin lege să ofere informaţii autorităţilor atunci când li se cere acest lucru.