Flori care cresc la umbră. Specii ornamentale în spaţiile umbrite din gradină

Fuchsia
Fuchsia (Facebook)

Gingaşe şi colorate, florile înfrumuseţează chiar şi cel mai mohorât colţ din grădina dumneavoastră. Până şi porţiunile de gradină neexpuse la soare pot fi înveselite prin cultivarea unor flori care iubesc umbra şi umezeala, unele plante fiind potrivite şi la interior sau pe balcoanele nordice ale apartamentelor.

Flori care cresc la umbră. Fuchsia - foto 1

Fuchsia nu este doar una dintre cele mai rezistente flori la umbră, dar este şi foarte colorată. Fuchsia este în mod tradiţional o plantă pentru ghiveci, dar poate fi plantată şi în partea de gradină umbroasă, pentru că se simte excelent la umbră şi înfloreşte toată vara. Pretenţia pe care o are fuchsia este un sol fertil, bine drenat, dar umed, şi cât mai puţin soare cu putinţă.

Flori care cresc la umbră. Lăcrămioare - foto 2

Parfumatele lăcrămioare te îmbie cu mirosul lor inconfundabil ori de câte ori treci pe lângă ele. Pentru ca micii clopoţei să se deschidă este bine să plantezi lăcrămioarele la rădăcinile copacilor cu ramuri bogate, pentru a le feri de razele puternice ale soarelui.

În zilele caniculare sau atunci când este secetă este important să udaţi lăcrămioarele, pentru a menţine solul umed.

Flori care cresc la umbră. Lobelia - foto 3

Lobelia este o plantă de talie mică şi una din cele mai rezistente flori la umbră. Este ideală pentru jardinierele ferestrelor care sunt îndreptate spre nord sau pentru zonele uscate şi umbrite din gradină. Creşte bine şi pe rocăriile umbrite, este spornică şi decorativă.

Flori care cresc la umbră. Spânz (Trandafirul iernii) - foto 4

Poartă această denumire deoarece este rezistent la temperaturi scăzute şi îngheţ. Are florile viu colorate şi în nuanţe diverse, transformând orice colţ de grădină într-un decor de poveste. Spânzul (Helleborusul) este o plantă cu frunze persistente iarna, care înfloreşte primăvara timpuriu atunci când încă nimic nu este înflorit în grădină. Florile pot fi verzi, albe, roz şi durează până la opt săptămâni. Preferă grădinile parţial umbrite, în care solul se menţine umed, aşadar nu uitaţi să udaţi florile din când în când pentru a vă bucura cât mai mult timp de petalele lor multicolore.

Nu are pretenţii deosebite în ceea ce priveşte regimul de cultivare.

Flori care cresc la umbră. Azaleele japoneze (Rhododendroni) - foto 5

Cele mai puternice culori pentru locurile umbrite le realizează Azaleele. Acestea sunt mereu înflorite şi de cele mai multe ori cresc sub formă rotundă. Tufele de flori, mari, care suportă umbra, mai răresc verdele şi îşi arată podoaba de flori încă din iunie/iulie.

Azaleele japoneze au flori albe, violet, roz şi roşu. Au nevoie de un nivel constant de umezeală, aşa că pe timpul verii trebuie stropite din când în când.

Flori care cresc la umbră. Hortensii - foto 6

Nici hortensia nu este o plantă care să jinduiască prea mult după lumina solară. Tufele de hortensii se vor dezvolta bine în grădina dumneavoastră dacă le veţi aşeza într-o zonă umbrită.

În funcţie de aciditatea pământului, hortensia va face flori de diferite culori: roz, albastru, violet sau gălbui.

Flori care cresc la umbră. Viburnum (Călin) - foto 7

O altă plantă bine adaptată condiţiilor de umezeală şi luminozitate redusă este viburnum. Deşi în timpul sezonului cald va avea flori albe, planta vă va uimi cu coloritul roşcat al florilor în primăvară şi în toamnă. Adaugaţi mulci, bălegar sau materie organică în pământ pentru a ajuta planta să se dezvolte mai bine.

Flori care cresc la umbră. Astilbe - foto 8

Este o plantă perenă a cărei inflorescenţă poartă flori mici, colorate în roz, roşu, violet, mov, crem, cu multe tonalităţi. Înfloreşte în lunile iunie-august şi preferă solurile umede, acide, bogate în humus. Dacă beneficiază de spaţii mai umbroase, florile vor fi în culori accentuate, iar dezvoltarea va fi una armonioasă.

Flori care cresc la umbră. Dicentra spectabilis (Inimă însângerată) - foto 9

Florile sunt gingaşe, de culoare alb-rozaliu, lungi şi sub formă de inimă. Acestea apar de la sfârşitul primăverii până la începutul verii. La finele perioadei de înflorire, cerceii doamnei aşa cum este denumită popular, intră adesea într-o perioadă de repaus vegetativ.

În grădină preferă un substrat cu un drenaj bun şi bogat în materie organică. Specialiştii recomandă udări regulate, astfel încât solul să fie menţinut umed în permanenţă. În timpul iernii este bine să o protejaţi de frig acoperind-o cu frunze uscate.

Este specifică sezonului de primăvară, însă este posibil să înflorească şi toamna, iar înflorite rezistă cam 4-6 săptămâni. Le prieşte aerul tare de munte, însă pot fi plantate oriunde, atât timp cât nu sunt în bătaia directă a soarelui.

Flori care cresc la umbră. Digitalis purpurea - foto 10

Este o plantă perenă ce înfloreşte la începutul verii în diferite tonuri de roz, crem şi alb, cu pete mici contrastante. Degeţelul se dezvoltă foarte bine pe solurile din grădină şi pe vreme răcoroasă. Însă pământul trebuie menţinut umed, mai ales în timpul perioadelor secetoase, când udarea trebuie aplicată de două sau de trei ori pe săptămână. Necesită şi aplicarea unui îngrăşământ special pentru plantele de grădină, cel puţin o dată pe lună. Deşi este foarte decorativă, trebuie să aveţi grijă pentru că planta este otrăvitoare.

Flori care cresc la umbră. Hosta - foto 11

Acest superb crin de toamnă decorează grădina atât prin flori, cât şi prin culoarea frunzelor, care poate fi albăstruie, verde, aurie, galbenă. Sunt şi specii de hosta care au frunze pestriţe, în combinaţii de nuanţe deschise şi închise sau pansate cu alb sau galben pe margine. Florile sunt albe, parfumate şi apar vara târziu. Iar solul ideal pentru această plantă este unul organic, bogat în nutrienţi. Dacă solul este prea argilos, este necesar să adaugaţi ceva materii organice suplimentare.

Flori care cresc la umbră. Vinca minor - foto 12

Este o plantă perenă cu frunze mici, lucioase, persistente peste iarnă. Este un înlocuitor perfect al gazonului pentru zonele umbroase deoarece formează lăstari târâtori care se înrădăcinează singuri şi astfel puteţi acoperi într-un timp foarte scurt o suprafaţă mare de teren. Florile apar primăvara şi sunt de culoare albastră. O minunăţie!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.