Transplanturile de rinichi sunt insotite de riscul cancerului

Oamenii care au fost supusi transplanturilor de rinichi infrunta un mare risc pentru anumite tipuri de cancer, in special pentru cele cauzate de un virus, conform unui studiu publicat la 19 decembrie.
Transplantul de rinichi: Riscul pentru cancer este crescut substantial pentru cei care primesc transplanturi de rinichi. (Christopher Furlong / Getty Images)
Epoch Times România
22.12.2006

WASHINGTON — Oamenii care au fost supusi transplanturilor de rinichi infrunta un mare risc pentru anumite tipuri de cancer, in special pentru cele cauzate de un virus, conform unui studiu publicat la 19 decembrie.

Cercetatorii, scriind in Jurnalul Asociatiei Americane de Medicina, au urmarit incidenta cazurilor de cancer din 1982 pana in 2003 la aproape 29.000 de australieni care au primit transplanturi de rinichi.

“Am descoperit ca incidenta cancerului a crescut considerabil dupa transplaturile de rinichi, dar a crescut doar usor in perioada de 5 ani de dinainte si in timpul dializei,” a declarat Claire Vajdic de la Universitatea New South Wales din Sydney, coordonatoarea studiului.

“Dupa transplant, cresterea riscului afecteaza o gama de cancer la diferite organe, mai variata decat s-a apreciat inainte.”

Vajdic a declarat ca descoperirile nu contesta valoarea transplantului de rinichi in salvarea vietii la oamenii cu rinichi aflati in stadiu final, notand ca riscul de moarte este 4 ori mai ridicat la pacientii care raman la dializa decat cei care primesc un transplant.

Studiul a descoperit ca dupa transplant riscul pentru 18 tipuri diferite de cancer a crescut iar din acestea 13 sunt cunoscute sau suspectate ca avand cauza virala.

Conform studiului, cinci dintre aceste tipuri de cancer, afectand limba, gura, vulva, vaginul si penisul sunt cauzate de virusul uman papilloma si exista indicatii ca acelasi virus este responsabil de alte 4 tipuri de cancer — la ochi, glanda salivara, esofag si cavitatea nazala.

Suprimarea sistemului imunitar, mai degraba decat transplantul de organe in sine, este mult mai probabil responsabil pentru cresterea riscului pentru cancer, a declarat Vajdic.

Vajdic a mai afirmat ca pacientii care primesc un transplant pentru rinichi folosesc medicamente care ajuta la prevenirea respingerii organului prin suprimarea sistemului imunitar, apararea naturala a corpului.

“Ipoteza este aceea ca suprimarea sistemului imunitar determina infectie virala cronica care duce la cancer,” a declarat Vajdic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor