Transnistria rămâne fără gazul rusesc
O regiune europeană se confruntă cu temperaturi scăzute în timpul iernii, după ce gazele naturale ruseşti au încetat să curgă spre Europa prin Ucraina.
Mai exact, luni, compania locală de energie Tirasteploenergo a avertizat locuitorii din Transnistria, o regiune separatistă a Republicii Moldova, că serviciile de încălzire şi apă caldă vor fi întrerupte miercuri de la ora 7 dimineaţa - prima zi din 2025, potrivit Business Insider.
Spitalele şi infrastructura critică au primit în continuare încălzire, însă situaţia este precară pentru populaţia Transnistriei, care număra aproximativ 475.000 de persoane la ultimul recensământ din 2015.
Tirasteploenergo a sfătuit locuitorii să ia măsuri de bază pentru a se încălzi, din cauză că temperaturile ar putea ajunge la -5 grade Celsius în capitala Tiraspol în următoarele zile.
"Pentru a menţine încăperea caldă, astupaţi crăpăturile ferestrelor şi uşilor de balcon, atârnaţi pături sau perdele groase peste ele. Aşezaţi toţi membrii familiei într-o singură cameră, închizând temporar restul încăperilor", le-a spus compania clienţilor.
De asemenea, Tirasteploenergo a sfătuit consumatorii să folosească încălzitoare electrice, dar să limiteze consumul de energie.
"Îmbrăcaţi-vă călduros şi luaţi medicamente preventive pentru infecţii respiratorii acute şi gripă", a adăugat aceasta.
Întreruperea serviciilor a venit ca urmare a încetării unui acord de tranzit de cinci ani de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina, după ce Kievul a refuzat să îl reînnoiască din cauza războiului lansat de Rusia în Ucraina. Închiderea gazoductului a marcat sfârşitul unei ere pentru cea mai veche rută de gaz a Rusiei către Europa.
Încetarea livrărilor de gaze ar afecta în mod deosebit Transnistria, din cauză că regiunea a primit gaz gratuit de la gigantul rus de stat Gazprom.
Luna trecută, Transnistria a declarat o stare de urgenţă economică de 30 de zile, ca urmare a crizei energetice iminente.
Moldova a declarat, de asemenea, o stare de urgenţă de 60 de zile, din cauză că ţara fără ieşire la mare încă primeşte o mare parte din gazul său din Transnistria.
Ministrul ucrainean al energiei, German Galuşcenko, a salutat oprirea gazului rusesc către Europa drept un "eveniment istoric".
"Rusia îşi pierde pieţele şi va suferi pierderi financiare", a afirmat Galuşcenko într-o declaraţie făcută miercuri.
Evenimentele ilustrează legăturile geopolitice şi economice ale regiunii cu Rusia, un gigant energetic.
Multe ţări din Uniunea Europeană au renunţat la gazele ruseşti, care reprezentau aproape 40% din aprovizionarea blocului comunitar, dar unele - precum Slovacia şi Republica Cehă - sunt încă dependente de gazele ruseşti.
De asemenea, UE în ansamblu importă încă gaze naturale lichefiate ruseşti transportate pe mare.
Republica Cehă - o ţară fără ieşire la mare care a redus importurile de gaz rusesc prin conducte în vara anului 2023 - a importat mai mult combustibil în 2024, deoarece a fost mai ieftin decât GNL, a raportat Bloomberg în noiembrie.
Între timp, premierul slovac Robert Fico a făcut apel la UE să găsească o modalitate de a menţine fluxul de gaze ruseşti prin Ucraina. Slovacia a câştigat până la 500 de milioane de euro, sau 518 milioane USD, pe an din taxele de tranzit al gazului rusesc şi ar plăti cu aproximativ 90 de milioane de euro mai mult pe an pentru surse alternative de gaz.
"Oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina va avea un impact drastic asupra noastră, a tuturor celor din UE - dar nu şi asupra Federaţiei Ruse", a spus Fico în discursul său de Anul Nou.