Cancelarul austriac demisionează în urma eşecului negocierilor de coaliţie

Karl Nehammer (Getty Images)
Redacţia
05.01.2025

Discuţiile dintre principalele două partide centriste din Austria privind formarea unui guvern de coaliţie fără Partidul Libertăţii (FPO), de extremă dreapta, au eşuat sâmbătă, determinându-l pe cancelarul conservator Karl Nehammer să anunţe că va demisiona.

Cu o zi mai devreme, un al treilea partid, liberalul Neos, a părăsit discuţiile, acuzând celelalte partide că nu au luat măsurile îndrăzneţe şi decisive pe care le-a cerut, potrivit Reuters.

"Mă voi retrage din funcţia de cancelar şi de lider al Partidului Popular în zilele următoare şi voi permite o tranziţie ordonată", a anunţat Nehammer într-o declaraţie video pe X, după discuţiile cu social-democraţii (SPO).

Prăbuşirea negocierilor de coaliţie la trei luni de la alegerile parlamentare din septembrie subliniază dificultatea tot mai mare de a forma guverne stabile în ţările europene, precum Germania şi Franţa, unde extrema dreaptă este în creştere, dar multe partide sunt reticente în a se asocia cu aceasta.

FPO, eurosceptic şi favorabil Rusiei, a câştigat aceste alegeri cu aproximativ 29% din voturi şi ar fi avut nevoie de un partener de coaliţie pentru a guverna. Însă Nehammer a exclus posibilitatea de a guverna împreună cu liderul FPO, Herbert Kickl, ceea ce înseamnă că nu a existat niciun potenţial partener de coaliţie pentru FPO.

Prin urmare, preşedintele austriac Alexander Van der Bellen, fost lider al Verzilor, l-a însărcinat pe Nehammer cu formarea unui guvern. Acum că Nehammer se retrage, cele mai probabile două opţiuni sunt fie ca Herbert Kickl să fie însărcinat cu formarea unui guvern, fie să fie convocate alegeri anticipate.

Nehammer l-a descris pe Kickl ca fiind prea mult un adept al teoriilor conspiraţiei pentru a conduce un guvern, dar a spus că o mare parte din FPO este de încredere.

Cu toate acestea, Kickl nu este o excepţie în cadrul partidului său, care se suprapune cu partidul lui Nehammer pe teme precum imigraţia.

Conducerea Partidului Popular al lui Nehammer (OVP) urma să se reunească duminică dimineaţa pentru a discuta cine ar trebui să îi succeadă. Cel care va prelua conducerea va fi probabil mai deschis la o coaliţie cu FPO, pe care o mare parte din OVP o favorizează.

Cele două partide au guvernat în coaliţie sub conducerea OVP din 2017 până în 2019, când liderul de atunci al FPO a fost doborât de un scandal de înregistrări video şi coaliţia s-a destrămat.

Sprijinul pentru FPO a crescut de la ultimele alegeri. Sondajele de opinie arată că acesta are un avans de peste 10 puncte faţă de Partidul Popular (OVP) şi SPO.

Acest lucru reprezintă o dilemă pentru preşedintele Van der Bellen, care şi-a exprimat rezervele cu privire la posibilitatea ca Herbert Kickl să devină cancelar.

Liderul SPO, Andreas Babler, a confirmat în cadrul unei conferinţe de presă că discuţiile au eşuat, acuzând partidul lui Nehammer că încearcă să facă economie la pensiile şi salariile profesorilor şi poliţiştilor. Nehammer a acuzat SPO că insistă asupra impozitării averii şi moştenirii, politica emblematică a campaniei SPO.

"Ştim ce ameninţă să se întâmple acum. Un guvern FPO-OVP cu un cancelar extremist de dreapta care va pune în pericol democraţia noastră în multe privinţe", a declarat Babler.

Kickl, care a criticat constant negocierile pentru coaliţie şi decizia lui Van der Bellen de a nu-l însărcina să formeze un guvern, a comparat din nou aceste negocieri cu „coaliţia semafor” formată din trei partide în Germania, care s-a prăbuşit recent.

"Nehammer, Babler şi Van der Bellen au eşuat şi ei. Ei au fost arhitecţii semaforului perdant (coaliţia) şi se confruntă acum cu ruinele strategiei lor anti-Kickl", a afirmat Kickl într-o declaraţie.

"Alexander Van der Bellen poartă o parte semnificativă din responsabilitatea pentru haosul care a apărut şi timpul care a fost pierdut ... După evenimentele de astăzi, el este presat să acţioneze", a continuat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor