Transgaz va primi 179 de milioane de euro de la Comisia Europeană

În contextul în care "reduceţi dependenţa de gazul rusesc" pare să fi devenit unul dintre imperativele UE, Transgaz va beneficia de 179 de milioane de euro pentru construcţia segmentului românesc al gazoductului BRUA.
(STR / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
21.01.2016

Criza din Ucraina şi riscul întreruperii livrărilor de gaze din Rusia au repus pe lista priorităţilor UE diversificarea surselor de aprovizionare şi construirea unor noi gazoducte. În acest context, Transgaz va beneficia de sprijin financiar din partea Uniunii Europene de până la 179 de milioane de euro, pentru construcţia segmentului românesc al unui gazoduct ce va conecta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria (BRUA), informează Comisia Europeană, potrivit hotnews.

Această conexiune este esenţială deoarece va permite aprovizionarea pieţei europene cu gaze naturale, inclusiv gaz natural lichefiat, din regiunea caspică, se arată într-un comunicat al CE.

Decizia a fost luată marţi, 19 ianuarie, de Comitetul de Coordonare CEF-Energie (Connecting Europe Facility- Energy), care a aprobat 15 proiecte cu o valoare totală de 207 milioane de euro, din care 179 milioane pentru Transgaz.

Cele 15 proiecte au fost selectate în urma celui de-al doilea apel pentru propuneri, publicat în data de 30 iunie 2015. În cadrul Mecanismului de interconectare a Europei au fost alocate peste 5 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii energetice transeuropene în perioada 2014-2020, mai arată sursa citată.

"Vizăm acele regiuni din Europa care au cea mai mare nevoie de astfel de proiecte. Datorită acestor finanţări vom putea asigura aprovizionarea cu gaze naturale şi integrarea deplină a pieţei energetice europene. Modernizarea reţelelor noastre energetice trebuie să continue, pentru conectarea tuturor ţărilor izolate la piaţa europeană a energiei. Reţelele moderne de energie sunt, de asemenea, cruciale pentru utilizarea eficientă a resurselor noastre energetice şi, prin urmare, cheia pentru a ne atinge obiectivele climatice", a declarat Comisarul european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Canete.

Pe lângă finanţarea de 179 milioane, Transgaz va mai beneficia şi de alte facilităţi în vederea construirii gazoductului BRUA. Astfel, în august 2015, Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare din SUA (USTDA) a anunţat că va acorda companiei Transgaz o finanţare nerambursabilă de 956.000 dolari în vederea realizării unui studiu de fezabilitate privind construirea porţiunii româneşti a gazoductului BRUA şi conductei de transport gaze naturale Zona Tuzla-Podişor.

BRUA presupune dezvoltarea unei capacităţi de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota) şi va avea o lungime totală de aproximativ 550 km, pe culoarul Giurgiu – Podişor – Corbu – Hurezani – Haţeg – Recaş – Horia.

Potrivit cursdeguvernare.ro, gazoductul va avea o capacitate maximă de 1,5 miliarde de metri cubi pe an spre Bulgaria şi de 4,4 miliarde spre Ungaria.

Termenul de implementare a proiectului este anul 2019. Valoarea estimată a acestuia este de 560 milioane euro, din care Comisia contribuie cu aceşti 179 de milioane de euro.

Proiectul va reduce dependenţa de gazele ruseşti, în contextul materializării unor noi proiecte care vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din Regiunea Mării Caspice spre Europa Centrală, precum şi a descoperirii de noi surse de gaze naturale în largul Mării Neagră. Noul gazoduct va asigura valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor