Rusia promite că va ajuta Grecia să-şi depăşească greutăţile financiare

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a asigurat pe greci că îi va susţine în greutăţile financiare pe care le vor înfrunta după ce, duminică, poporul grec a votat cu “NU” în privinţa termenilor de austeritate suplimentari impuşi de creditorii internaţionali în schimbul unui nou pachet de salvare financiara a Greciei.
Premierul grec Alexis Tsipras (st) şi preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.07.2015

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a asigurat pe greci că îi va susţine în greutăţile financiare pe care le vor înfrunta după ce, duminică, poporul grec a votat cu “NU” în privinţa termenilor de austeritate suplimentari impuşi de creditorii internaţionali în schimbul unui nou pachet de salvare financiară a Greciei.

Într-o conversaţie telefonică ce a avut loc luni, Putin a discutat despre rezultatele referendumului cu premierul grec Alexis Tsipras, exprimându-şi suportul pentru poporul elen, conform unei declaraţii din partea serviciului de presă al Kremlinului.

În cadrul unui referendum organizat în grabă – în care trebuia decis dacă guvernul grec ar trebui să suporte cererile tot mai mari din partea creditorilor internaţionali în schimbul acordării unui nou program financiar – peste 61% dintre participanţii la referendum au votat “NU”, adică să respingă condiţiile impuse de creditori.

Declaraţia Kremlinului mai susţine că apelul telefonic a fost iniţiat de tabăra elenă şi că cei doi lideri au discutat despre rezultatul referendumului şi despre “alte câteva probleme în privinţa dezvoltării cooperării dintre Grecia şi Rusia”.

Totuşi, declaraţia nu a menţionat niciun potenţial ajutor financiar din partea Rusiei, de care Grecia are disperată nevoie pentru a-şi susţine economia muribundă. În acelaşi timp, Rusia are propriile sale probleme cu Uniunea Europeană datorită crizei din estul Ucrainei.

De când au ajuns la putere în luna ianuarie, liderii euro-sceptici ai Greciei şi-au manifestat în repetate rânduri dorinţa de a se apropia de Moscova, în condiţiile în care relaţiile cu creditorii europeni s-au tensionat tot mai mult. Începând cu luna aprilie, Tsipras a făcut două vizite în Rusia unde a finalizat un acord în valoare de 2 miliarde de euro în privinţa construirii unui gazoduct.

Ministrul grec al economiei Giorgos Stathakis a declarat că ţara sa doreşte să rămână în zona euro, în ciuda faptului că elenii au votat cu un covârşitor NU la referendumul grecesc. El a adăugat, totuşi, că ţara sa doreşte un acord mai bun şi mai echilibrat.

Stathakis a mai susţinut că, dacă creditorii doresc un acord, ar trebui să ajute băncile elene să supravieţuiască. Cel mai bun scenariu ar fi ca Banca Centrală Europeană să ofere băncilor elene un ajutor de 3 miliarde de euro sub formă de lichidităţi.

Tot luni, premierul grec l-a înlocuit pe ministrul de finanţe Yanis Varoufakis cu economistul Euclid Tsakalotos, care este de altfel membru al echipei de negociere a programului de salvare financiara a Greciei.

Băncile rămân închise în Grecia şi restricţiile asupra retragerilor zilnice de numerar de la bancomate sunt încă în vigoare pe întreg cuprinsul ţării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor