Statele baltice fac un pas mare înainte în vederea reducerii dependenţei energetice de Rusia
alte articole
Statele baltice au făcut luni un nou pas către obţinerea independenţei energetice, conectând regiunea la pieţele energetice europene cu ajutorul unor linii de înaltă tensiune către Polonia şi Suedia.
“Am transformat o insulă energetică izolată din regiunea Mării Baltice în cercul energetic baltic”, a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.
Finanţate parţial cu bani UE, cablul submarin de 700 de megawatti către Suedia şi linia de tensiune de 500 de megawatti către Polonia fac parte din eforturile statelor baltice de a se integra în reţeaua de energie europeană pentru a-şi reduce dependenţa de fostul lor stăpân sovietic, conform Deutsche Welle.
Lituania, Estonia şi Letonia – membre UE şi NATO – încă fac parte din cercul energetic al Rusiei, oferindu-i Moscovei posibilitatea să aplice presiuni economice şi politice imense, într-un moment în care statele baltice şi est-europene sunt îngrijorate de recentele acţiuni agresive ale Kremlinului, în special în Ucraina.
Lituania a importat în acest an aproximativ 75% din electricitatea sa, jumătate din importuri fiind din Rusia şi Belarus.
Noile linii de înaltă tensiune se adaugă la liniile existente între Estonia şi Finlanda şi probabil vor reduce preţurile la energie şi vor impulsiona competiţia, în condiţiile în care regiunea Baltică urmăreşte să creeze o piaţă integrată pentru energie.
Cei trei premieri baltici au declarat că îşi vor sincroniza sistemele de electricitate cu Europa până în 2025 şi vor părăsi sistemul post-sovietic.
“Acesta este un pas foarte important pentru piaţa regională de electricitate... şi ne va întări securitatea regională”, a menţionat premierul estonian Taavi Roivas.
Secretarul de stat american John Kerry a susţinut într-o scrisoare că liniile de tensiune sunt “un punct de cotitură cu adevărat istoric în privinţa [obţinerii] securităţii energetice a statelor baltice”.
Noile linii de tensiune au fost construite după semnarea unui acord în luna octombrie, între Polonia şi cele trei state baltice, pentru construirea primului gazoduct care va lega regiunea de piaţă europeană.
La începutul acestui an Lituania a suspendat monopolul rusesc pentru gaz după ce a pus în funcţiune un terminal plutitor de gaz natural lichefiat (LNG). Polonia a făcut o mişcare similară, primind în această săptămână primul transport de LNG din Orientul Mijlociu şi dezvoltându-şi infrastructura sa pentru depozitare şi reţeaua de conducte.