În condiţiile unui posibil Grexit, Atena ar putea primi gaze ruseşti printr-o conductă directă

Moscova ia în considerare furnizarea de gaze naturale către Grecia prin intermediul unei conducte directe, a declarat duminică ministrul rus al energiei, adăugând că prioritatea este ajutarea economiei elene să nu se prăbuşească total, conform Internaţional Business Times.
Premierul grec Alexis Tsipras (st) şi preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.07.2015

Moscova ia în considerare furnizarea de gaze naturale către Grecia prin intermediul unei conducte directe, a declarat duminică ministrul rus al energiei Alexandr Novak, adăugând că prioritatea este de a ajuta ca economia elenă să nu se prăbuşească total, conform International Business Times.

Acordul, care ar putea fi încheiat în următoarele săptămâni, conform unui raport al Russia Today, are loc în condiţiile în care liderii zonei euro negociază termenii unui al treilea pachet de salvare financiara (bailout) a Greciei.

“Rusia intenţionează să susţină revenirea economiei greceşti prin intensificarea cooperării în sectorul energetic. Prin urmare, căutăm opţiuni pentru facilitarea livrărilor directe de energie către Grecia în viitorul apropiat”, a declarat duminică Novak pentru RT.

Totuşi, un astfel de acord – care va include o conductă ce porneşte de la graniţa sudică rusească cu Georgia, şi care trece prin Turcia pentru a ajunge în Grecia – a alarmat Uniunea Europeană şi liderii NATO, care recunosc că o încălzire a relaţiei dintre Atena şi Moscova ar putea submina eforturile continue de a sancţiona Rusia pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi pentru implicarea sa continuă în conflictul separatist din estul Ucrainei. Grecia este în prezent membră UE şi NATO.

Giorgos Tsipras, şeful departamentului de relaţii economice din cadrul Ministerului elen de Externe, a apreciat interesul Rusiei, susţinând că este vorba de “un nou început pentru relaţiile economice dintre Rusia şi Grecia”. În anii 1980 şi 1990, când s-a aflat la conducere partidul socialist grec Pasok, Grecia şi Rusia s-au bucurat de relaţii călduroase, care s-au răcit în timpul guvernărilor elene conservatoare ulterioare.

În timp ce Grecia nu a cerut oficial ajutorul financiar al Rusiei, în condiţiile în care urmăreşte să micşoreze o datorie naţională în valoare de peste 380 milioane de dolari, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în trecut că Rusia va face tot ce va putea pentru a ajuta.

Şeful Kremlinului a clarificat faptul că o acoperire totală a sumei pe care Grecia o datorează troikăi creditorilor internaţionali nu ar fi posibilă în aceste momente, în condiţiile în care Rusia încă suferă de pe urma sancţiunilor economice aplicate de UE şi SUA şi de pe urma scăderii preţurilor mondiale la petrol.

“Grecia este o membră UE şi se află în negocieri complicate cu partenerii săi. [Premierul grec Alexis] Tsipras nu ne-a cerut niciun fel de ajutor”, a declarat Putin vineri în timpul summitului BRICS şi cel al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, care s-au desfăşurat în oraşul rusesc Ufa.

Oficialii americani au cerut anterior Greciei să respingă ofertele ruseşti pentru furnizarea de energie. În schimb, ei au cerut elenilor să accepte un gazoduct din Azerbaidjan, care este susţinut de Occident.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor