Victor Ponta: ‎România‬ va rămâne cel mai mare avocat al integrării R. Moldova în UE

Premierul Victor Ponta şi omologul său moldovean Valeriu Streleţ
Premierul Victor Ponta şi omologul său moldovean Valeriu Streleţ (gov.md)

‎România‬ va rămâne cel mai mare avocat al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, a dat asigurări joi, cu ocazia vizitei sale oficiale în statul vecin, premierul Victor Ponta.

Şeful Executivului a anunţat, de asemenea, prelungirea acordului de ajutor nerambursabil pentru Chişinău în valoare de 100 de milioane de euro, banii ce vor fi utilizaţi la continuarea proiectelor de interconectare energetică a infrastructurii de transport, precum şi pentru proiectul SMURD şi modernizarea unor puncte de trecere a frontierei comune, potrivit Mediafax.

"Moldova‬ are un guvern proeuropean şi un premier căruia îi doresc succes şi stabilitate! Am propus ca următoarea şedinţă de ‪‎Guvern‬ comună să se desfăşoare la Tulcea. Cred că relaţiile personale bune între liderii politici români şi moldoveni pot însemna eficienţă, astfel încât programele comune să se deruleze mai bine şi banii să ajungă mai repede la oameni.

În afară de vorbe frumoase, ‪‎România‬ are datoria să facă şi lucruri concrete pentru Republica ‪‎Moldova‬. SMURD este un proiect foarte important şi cu siguranţă dacă se doreşte extinderea sistemului ar fi spre binele cetăţenilor din Moldova. De asemenea, vom oferi sprijin pe zona de reformă instituţională, de justiţie, de reformă fiscală", a scris, pe Facebook, premierul Ponta.

Şeful Executivului român a discutat cu omologul său moldovean, Valeriu Streleţ, despre proiectele prin care Republica ‪‎Moldova‬ să fie racordată la ‪‎România prin intermediul proiectelor din domeniul energiei convenite în cadrul Memorandumului interguvernamental semnat în luna mai.

În opinia premierului României, cel mai rău este dependenţa de un singur furnizor - "tocmai de aceea am făcut gazoductul şi reţelele de electricitate."

"Acel gazoduct inaugurat anul trecut, pe 27 august, şi liniile de înaltă tensiune vor însemna un lucru esenţial pentru Moldova: să nu depindeţi de un singur furnizor. Când aveţi două variante... Am văzut că la gaze preţul deja e mai mic. Dacă o să aveţi două variante pentru energie electrică, iarăşi preţul o să fie mai mic. Să depindeţi de un singur furnizor înseamnă o reducere a independenţei energetice şi, implicit, statală", a mai subliniat Victor Ponta, citat de Agerpres.

Mai mult, şeful Executivului român a precizat că, atunci când Guvernul va economisi bani cu siguranţă va aloca fonduri pentru finanţarea unor proiecte în Repulica Moldova, iar "orice urgenţă ar fi noi vom oferi sprijin."

"Avem în ultimii ani obiceiul să nu cheltuim toţi banii pe care-i avem în buget. Mi-aduc aminte (...), în decembrie 2013, domnul prim-ministru Leancă a fost la Bucureşti, am putut să acordăm cei 25 de milioane de euro pentru grădiniţe. În decembrie, cu ce e cel mai important proiect, că e SMURD, că e altceva, noi sigur iarăşi economisim bani şi atunci când îi economisim vreau să-i folosim pentru Republica Moldova. Anul trecut, în decembrie 2014, nu avea cine să vină la Bucureşti pentru că încă nu se formase Guvernul, dar anul ăsta vă aşteptăm şi nu vă aşteptăm cu mâna goală, cum se spune. Dacă aduceţi un pic de vin roşu, noi avem restul lucrurilor", a declarat Ponta, citat de Mediafax.

"Şi în România, şi în Moldova sunt mai mulţi bani decât credem noi, problema este ca acei bani să fie transparenţi, să fie legali, să fie impozitaţi şi în felul acesta să aveţi resurse la buget pentru ce aveţi nevoie", a adăugat premierul român.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.