Ucraina şi statele baltice critică planul ruso-german pentru Nordic Stream-2

Noul gazoduct Nord Stream-2, pe care Rusia vrea să îl construiască pe sub Marea Baltică spre Germania, a fost criticat de Ucraina şi statele din zona baltică. Premierul ucrainean susţine că proiectul va priva UE de o independenţă energetică reală.
(Captură Foto)

Liderii din Ucraina şi statele baltice au criticat planul pentru construirea gazoductului Nordic Stream-2, care va livra gaz natural din Rusia spre Germania pe sub Marea Baltică.

Proiectul va costa Ucraina 1,8 miliarde de euro pe an (2 miliarde de dolari) în taxe de tranzit, deoarece noul gazoduct va prelua o parte din activitatea gazoductului ce tranzitează Ucraina şi Polonia, a declarat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk la o conferinţă de presă desfăşurată joi în capitala letonă Riga împreună cu liderii baltici.

Polonia şi Slovacia vor pierde la rândul lor 300 şi respectiv 800 milioane de dolari, în taxe anuale de tranzit, în timp ce proiectul va priva Uniunea Europeană de o independenţă energetică reală, a declarat el.

“Credem că acest proiect nu are la bază chestiuni economice ci este mai degrabă un proiect politic”, a adăugat premierul ucrainean.

Iaţeniuk, al cărui guvern se luptă de peste un an cu separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, a cerut Uniunii Europene să examineze serios această chestiune, susţine RFE/RL.

El a avertizat blocul european să nu uşureze eforturile Moscovei de a controla piaţa energetică a Uniunii Europene.

Premierul leton Laimdota Straujuma a declarat că este foarte îngrijorată în legătură cu acest proiect şi a făcut apel la o evaluare UE cuprinzătoare asupra noului gazoduct.

La rândul său, premierul eston Taavi Roivas a manifestat dubii că planul se conformează regulilor Uniunii Europene. “Este destul de clar că [noul gazoduct] va avea un impact negativ semnificativ asupra gazului [rusesc] livrat prin Ucraina.”

În luna iunie, Gazprom a căzut de acord cu partenerii din vestul Europei – compania anglo-olandeză Shell, compania germană E.ON şi compania austriacă OMV – să construiască gazoductul Nord Stream-2 către Germania pentru a ocoli Ucraina, dar şi Polonia.

Nord Stream-2 va avea o capacitate de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Totuşi, încă nu a fost impus niciun termen limită pentru implementarea acordului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe