Trandafirata - un elixir de arome
alte articole
Trandafirata sau limonada de trandafiri, extrem de parfumată, florală şi uşor acidulată, este una dintre băuturile răcoritoare clasice, ce se prepară asemănător cu socata. Nu numai că este delicioasă, dar prepararea ei este super simplă. Este o băutură ce aduce o notă elegantă, perfectă pentru a fi savurată atât în zilele călduroase cât şi în ocazii speciale.
Ingrediente:
100 g petale de trandafiri de dulceaţă (16-18 trandafiri),
350 g zahăr,
4 l apă,
sucul de la 3 lămâi,
1 lămâie tăiată în felii subţiri,
1 lingură de oţet de mere,
1 linguriţă de stafide (opţional)
Modul de preparare:
Mai întâi se culeg trandafirii înfloriţi, de preferat după rouă, înainte ca soarele să ardă, pentru a conserva cât mai mult parfum. Florile se scutură de eventualele insecte sau impurităţ ascunse printre petale.
Pentru a îndepărta cu uşurinţă partea albă de la baza petalei ce poate da un gust amărui, se prinde trandafirul în palmă cu receptacul (partea verde) în sus. Se îndepărtează prin rotire, apoi cu o foarfecă se taie de jur împrejur partea albă a petalelor.
Petalele se trec apoi printr-o ploaie lejeră (jet) de apă şi se lasă la scurs, într-o sită.
Petalele se pun într-un borcan de 5 litri.
Se stoarce sucul de la 3 lămâi.
Se toarnă peste petale sucul de lămâie şi se amestecă uşor. Prin acest procedeu se va obţine o culoare mai intensă şi va ajuta şi la eliberarea mai rapidă a aromelor.
Lămâia rămasă se taie în felii subţiri şi pune în borcan.
Zahărul se pune într-o cratiţă, peste care se toarnă peste un 1 l de apă şi se pune pe foc mediu mare până se dizolvă tot zahărul. Siropul de zahăr se ia de pe foc înainte să dea în clocot. Se adaugă o parte de apă rece pentru a coborî temperatura siropului de zahăr, apoi se toarnă în borcan peste petale.
Se adaugă o lingură de oţet şi câteva stafide pentru a accelera fermentarea. Se completează cu restul de apă. Folosind o lingură de lemn se amestecă bine petalele.
Borcanul se acoperă cu o farfurioară. Borcanul nu se închide ermetic cu capac, pentru că trandafirata are nevoie de aer în timpul macerării petalelor.
Lăsăm trandafirata la macerat, pentru aproximativ două-trei zile, timp în care vom amestecă în borcan de 1-2 ori pe zi. Este gata când petalele macerate îşi pierd culoarea şi devin pale, iar sucul începe să se sifoneze uşor.
Când trandafirata este gata se strecoară tot lichidul folosind o sită deasă sau o bucată de tifon.
Trandafirata se toarnă în sticle ce se pot închide ermetic şi se păstrează la frigider.
Se serveşte ca atare sau se poate adăuga mentă proaspătă, o felie de lămâie şi cuburi de gheaţă.