Traian Băsescu lui Ioan Rus, după investitură: „Atenţionez că mergeţi într-un minister cu probleme”
alte articole
Fostul ministru de interne Ioan Rus, numit ministru al Transporturilor după demisia lui Dan Şova, a depus, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, jurământul de investitură în funcţie.
La ceremonia de investitură au luat parte preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, ministrul de Interne şi unii consilieri din Administraţia Prezidenţială,
Imediat ce Rus a depus juramântul, preşedintele Băsescu i-a urat succes în noul mandat, avertizându-l că preia un minister "cu multe probleme”.
"Atenţionez că mergeţi într-un minister cu probleme. Acolo ar trebui să fiţi atent în mod deosebit la premisele de contractare a Autostrăzii Comarnic-Braşov. Din informaţiile mele, deja s-au produs acte de corupţie. De asemenea, s-au contractat studii de fezabilitate de circa 50 de milioane de euro, care nu vor mai fi valabile, cea mai mare parte din ele, în 2 ani. Dar s-au găsit nişte firme cărora să li se facă cadouri. Am rugămintea să verificaţi cu atenţie lucrurile acestea înainte de a vă asuma derularea mandatului", i-a spus Băsescu lui Rus, după ce acesta a depus jurământul.
"Sigur, cu Loteria nu sunteţi dumneavoastră şi nici cu banii de la Rompetrol, dar poate vă uitaţi la colegii din Guvern. Vă mulţumesc mult şi vă doresc succes", a completat şeful statului.
Ioan Rus preia portofoliul de la Dan Şova, care, timp de 18 luni, în calitate de Ministru al Marilor Poirect a fost responsabil de infrastructură, inclusiv autostrăzi, în ultimele luni conducând şi Ministerul Transporturilor.
Conform unei analize HotNews, în urma lui Şova răman zeci de proiecte controversate, autostrăzi cu probleme şi termene depăşite, printre care şi Comarnic-Brasov, autostrada menţionată de Basescu.
Şova nu a inaugrat niciun kilometru "nou" de autostradă ci doar lucrări începute de miniştrii PDL, în schimb, motivând nevoia de a absorbi cât mai mult din fondurile europene, bani ce se vor pierde din decembrie 2015, a lansat zeci de studii de fezabilitate pentru zeci de tronsoane de autostradă prin toate colţurile ţării, studii ce îşi vor pierde valabilitatea în doi ani.
Şi dacă pentru studii de fezabilitate s-au găsit resurse financiare, energie şi timp, în schimb MasterPlanul General de Transport - document esenţial pentru finanţarea europeană - a fost tergiversat, de finalizare urmând să fie responsabil Rus.