Traian Băsescu: ”Anul 2015 va fi un an decisiv”
alte articole
Traian Băsescu, preşedintele României, a afirmat într-un discurs ţinut marţi dimineaţă în cadrul forumului economic organizat de Forbes că ”anul 2015 este decisiv pentru România”. Şeful statului a avertizat că ”tendinţa de creştere a costurilor de funcţionare a statului trebuie stopată” şi a vorbit despre starea economică actuală a ţării, direcţa în care se îndreaptă România, precum şi despre ce măsuri trebuiesc luate.
România are echilibru economic, însă 2015 este un an decisiv, a explicat preşedintele:
”Totul este ce facem începând de anul viitor, şi pentru a privi la ce avem de făcut anul viitor trebuie să privim la două lucruri – resursele pe care le avem la dispoziţie şi barierele în calea relansării economice.”, a declarat Băsescu, preluat de HotNews.
În opinia şefului statului, pe lângă infrastructura precară, sistemul de sănătate şi cel de educaţie reprezintă şi ele bariere în calea relansării economice: ”Sistemul românesc de educaţie e prea puţin profilat pe economia românească, nu dă calificările de care are nevoie, ceea ce face viaţa grea pentru investitori pentru că trebuie să facă cursuri de calificare. O altă barieră e sistemul de sănătate - există un proces de depreciere a stării de sănătate a românilor. Asta înseamnă că aici trebuie intervenit prin achiziţia de tehnică modernă în spitale şi specializarea cadrelor medicale.”, a suţinut Băsescu.
România dispune de fonduri de coeziune în valoare de 19 mld. de euro, a mai explicat preşedintele, adăgând că nu este foarte optimist că autorităţile vor reuşi să îi cheltuiască:
”Dacă vorbim de resurse aş privi la banii pe care România îi are la dispoziţie. Lucrurile par extreme de clare pentru că banii pe care îi avem la dispoziţie pot fi îndreptaţi spre investiţii şi crearea de locuri de muncă. În actualul interval de programare bugetară, România are la dispoziţie fonduri de coeziune în valoare de 19 mld. de euro. Situaţia la zi este că am absorbit doar 37,2% din ele. Am cheltuit 7,1 mld. de euro şi trebuie să cheltuim 12 miliarde de euro în lunile care au rămas până la sfârşitul anului 2014 şi 2015. Nu pot fi optimist că România va reuşi să îi cheltuiască”, a declarat Traian Băsescu, vorbind despre resursele ţării şi cum pot fi folosite.
”Aceşti bani sunt destinaţi pentru căi ferate, mari lucrări hidrotehnice pentru prevenirea inundaţiilor, toate cu capacitate uriaşă de a crea locuri de muncă. Peste perioada de programare 2007-2013 (…), se suprapune perioada de programare 2014-2020. E o altă sursă de finanţare, resurse există pentru a ne continua programele”, a completat Băsescu.
Preşedintele a mai afirmat că situaţia României în privinţa exporturilor s-a îmbunătăţit radical în ultimii ani, scoţând în evidenţă că ”acum 10 ani, exportam 20 mld. euro, în prezent, exportăm 50 mld. euro”.
Putem intra din nou în criză economică, a avertizat Băsescu, explicând că trebuie stopată tendinţa de creştere a costurilor de funcţionare a statului.
”În cealaltă parte a economiei neprivatizată, vedem companii de stat fără profit, cu datorii uriaşe şterse uneori de stat. E nevoie de reforme de structurare îndreptate spre companiile de stat şi care să stopeze tendinţa de creştere a costurilor de funcţionare a statului. O creştere a consumului nu duce decât la o viitoare criză”, a declarat Traian Băsescu, în legătură cu pericolul României de a intra într-o nouă perioadă de criză.
Şeful statului a atras atenţia asupra importanţei comunicării cu investitorii străini, sublinidiind ideea că 2015 va fi un an decisiv: ”Anul 2015 va fi un an decisiv, şi scrierea bugetului pentru 2015 va fi decisivă pentru relansarea economică a României. E un an cu risc asumat.”