Ponta: Băsescu a fost ofiţer al Securităţii. Un securist nu trebuia să fie preşedinte

Traian Băsescu vs Victor Ponta
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat duminică seară, la România Tv, că preşedintele Traian Băsescu a fost ofiţer al Securităţii, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu l-a votat pentru funcţia de şef al statului.

"Domnul Băsescu a fost ofiţer al Securităţii şi lucrul ăsta l-au ştiut românii şi totuşi l-au votat. Eu de aia nu l-am votat, a fost unul din motivele pentru care nu l-am votat, pentru că am citit în cărţi ce a făcut Securitatea împotriva românilor şi m-am gândit că un securist nu trebuia să fie preşedinte, dar totuşi oamenii l-au ales, aşa încât acum e tardiv, asta rămâne pentru istorie", a precizat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Declaraţiile vin după ce preşedintele Traian Băsescu a afirmat la B1 TV că unii dintre candidaţii la preşedinţie au "omis" să-şi treacă în CV dacă au fost sau nu ofiţeri sub acoperire. Şeful nu a dat niciun nume, lăsând ca suspiciunea să planeze asupra tuturor candidaţilor (mai puţin asupra Elenei Udrea, pe care preşedintele o susţine în mod deschis).

Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a stabilit, în mai multe rânduri, că Traian Băsescu nu a fost colaborator al Securităţii, în ciuda declaraţiilor adversarilor săi politici potrivit cărora Băsescu a colaborat cu aparatul represiv comunist.