Meleşcanu intră oficial în cursa pentru Cotroceni. Ce zic contracandidaţii săi?
alte articole
Directrul demisionar al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, şi-a depus marţi, la Biroul Electoral Central, candidatura la alegerile prezidenţiale din noiembrie.
"Am decis în mod foarte responsabil să îmi prezint candidatura pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Sunt hotărât să o fac cu înţelepciune şi profesionalism. Voi depune toată energia pentru ca România să revină la o stare de normalitate, prin legalitate. Parlamentul cu guvernul şi preşedintele să colaboreze, dar prin prevederi legale, nu prin voinţa unică a unei persoane, o ţară normală în care să nu fim ocupaţi doar de a ne omorî unii pe ceilalţi", a declarat Melescanu, citat de Hotnews.
"Am considerat că am muncit prea mult ca SIE să fie perceput ca o suructură apolitică, care nu se implică în niciun fel în politica din România. Am spus în mai multe ocazii că dacă mi se face o ofertă de a candida o voi lua în calcul", a adăugat Meleşcanu.
Cum privesc contracandidaţii săi decizia lui Meleşcanu
Prezidenţiabilul PSD-PC-UNPR, Victor Ponta, este de părere că lui Teodor Meleşcanu, deşi un om extrem de elegant, nu îi va fi uşor să strângă voturile pentru turul II, în contextul în care liberalii îl mai au candidat şi pe Tăriceanu.
"Este dreptul domniei sale de a candida, înţeleg că are numărul de semnături. Este un om cu care am o relaţie foarte normală dinainte să fie şeful SIE, din vremea când a fost om politic, parlamentar, un om extrem de elegant şi îi urez succes. Probabil că va fi dificil să obţină un număr de voturi pentru a intra în turul II, dar e un candidat elegant şi cred că, în felul acesta, liberalii au doi candidaţi, îl au şi pe domnul Tăriceanu şi pe domnul Meleşcanu şi, din respect pentru liberalism, mă bucur că există doi candidaţi", a declarat luni Victor Ponta, citat de Mediafax.
Prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, susţine că Meleşcanu este liber să candideze şi nu se teme de acesta, cum nu se teme nici de restul contracandidaţilor săi.
"Nu mi-e teamă de candidatura lui Teodor Meleşcanu. E liber să candideze. Îl cunosc prea puţin pe domnul Meleşcanu, domnia sa a fost în ultimii ani pe o poziţie prea puţin vizibilă. Eu am o teorie, nu pot să o dovedesc. Sunt un candidat care greu poate fi combătut cu argumente. Am un program politic, nu l-a contrazis absolut nimeni. Poveşti de tip campanie, am discutat despre ele, sunt toate reîncălzite şi atunci unii strategi s-au gândit că dacă nu reuşesc să mă omoare, atunci au găsit această strategie. Eu nici nu mă retrag, nici nu păţesc ceva, eu merg înainte. Absolut sigur", a declarat preşedintele liberalilor pentru Realitatea.
Preşedintele Senatului şi liderul PLR, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că şi Mihai Răzvan Ungureanu a luat o decizie similară cu a lui Meleşcanu şi după ce şi-a dat demisia de la şefia SIE "a fost a doua zi prim-ministru".
"În momentul de faţă nu am decât demisia domnului Meleşcanu pe masă, de care am luat act, o să informez şi Senatul. În rest, în privinţa planurilor politice ale domniei sale nu vreau să fac niciun comentariu, pentru că nu am calitatea să fac un comentariu în acest sens. (...) Domnul Mihai Răzvan Ungureanu a fost a doua zi prim-ministru, aşa că nu văd care ar mai fi problema", a precizat Tăriceanu.
Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la alegerile prezidenţiale din noiembrie, William Brînză, a declarat, pentru Epoch Times, că priveşte intrarea lui Meleşcanu în cursa pentru Cotroceni "cu suspiciune".
La rândul său, prezidenţiabilul independet Ioan Ghişe l-a descris pe Meleşcanu drept "pensionarul din Serviciile secrete, pentru că el are vârstă de pensie, care îndeplineşte ultima misiune ca şi alternativă băsistă la Tăriceanu".
Având dificultăţi cu strângerea de semnături, Ghişe a declarat, pentru DC News, că nu ştie dacă va reuşi să facă acest lucru în timp, însă a ţinut să evidenţieze că "toţi din partea lui Băsescu strâng cu multă uşurinţă semnăturile. Mai ales şefii de SIE"
În opinia lui Ghişe, Teodor Meleşcanu urmează să-l înlocuiască pe Iohannis în poziţia de prezidenţiabil ACL pentru că acesta va pierde procesul de incompatibilitate cu Agenţia Naţională de Integritate care se judecă la Curtea Supremă.
"Orice elev de liceu vede că (Iohannis) este incompatibil ca primar la Consiliul de Administraţie al Regiilor de sub autoritate locală. Pe Iohannis îl scoate Justiţia afară, iar Udrea nu se ştie dacă poate ea să-l scotă pe Tăriceanu şi atunci îl bagă pe Meleşcanu, fost pesedist, fost liberal, fost ministru, om de servicii, tot ce trebuie", a precizat Ghişe, adăugând că Meleşcanu, "din postura de director SIE, a strâns în linişte semnături".
Până acum, lista candidaţilor la Preşedinţie arată astfel: Victor Ponta, Klaus Iohannis, Monica Macovei, Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea, Dan Diaconescu, Kelemen Hunor, Vadim Tudor, Ioan Ghişe, William Brînză şi Teodor Meleşcanu