Trădare în PNL. Tăriceanu îşi face partid şi vrea scaunul de la Cotroceni. Cum au reacţionat Antonescu şi Ponta

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri seară, că USL trebuie să continue şi că va anunţa joi înfiinţarea unui nou partid liberal, fiind de altfel interesat să candideze la Preşedinţie.

Amintim că în cursul zilei de miercuri fostul premier s-a dus să discute personal cu premierul Ponta despre o posibilă încercare de salvare a USL, în ciuda deciziilor luate de Delegaţia Permanentă a PNL cu o zi în urmă. După ce o serie de lideri liberali şi-au exprimat dezaprobarea cu privire la demersul său, Tăriceanu şi-a înaintat demisia.

Miercuri seara, în cadrul unei emisiuni TV, aflăm că Tăriceanu avea de fapt un plan mai elaborat - înfiinţarea unei formaţiuni politice liberale care va purta numele de Partidul Reformator Liberal.

"Mâine (joi - n.r.) anunţ decizia de înfiinţare a unei noi formaţiuni politice liberale, care va aduna oameni de valoare, nu doar nemulţumiţi din PNL, dar vreau oameni tineri, bine pregătiţi, cu competenţă, cu care să dăm un nou suflu USL. În acest sens, putem să ne gândim şi la candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Sunt convins de pe acum că îl voi învinge pe Crin Antonescu", a spus Tăriceanu.

Iar ambiţiile fostului premier nu sunt nicidecum mici. Vrea să se aşeze în curând pe scaunul de la Cotroceni.

"Nu mă interesează nici postul de ministru, nici de vicepremier, nici de preşedinte al Senatului. Am fost premier. E caraghios să-mi doresc mai puţin. Poate îmi doresc mai mult", a declarat Tăriceanu, la un post de televiziune.

Întrebat de moderatorul TV dacă "mai mult" se traduce ca preşedinte al României, fostul premier a răspuns afirmativ. Cât despre posibilitatea ca USD să îi prezinte varianta de a-i susţine candidatura la alegerile prezidenţiale, Tăriceanu s-a declarat interesat de această ipoteză de lucru.

În opinia fostului premier, Crin Antonescu este un "alter ego" al lui Traian Băsescu, pentru că le-a transmis marţi seară liberalilor reuniţi în cadrul Delegaţiei Permanente că va ajunge preşedintele României şi va pune un premier liberal, procedând similar lui Băsescu.

Cum vede Antonescu „trădarea” lui Tăriceanu

"Nu aş dramatiza deloc. Nu mă miră. După ceea ce s-a întâmplat în cursul zilei de azi, cu episodul în care domnul Tăriceanu, împotriva întregului partid, s-a dus la uşa domnului Ponta, era şi previzibil. Pentru PNL este un deja vu. Am trăit această istorie. După 2002, noi nu am fost scutiţi de asemenea lucruri. Aş aminti o întâmplare, tot cu nişte foşti preşedinţi ai partidului ca protagonişti, domnii Stolojan şi Stoica, o lovitură grea care se voia dată partidului în 2006 sau 2007 când respectivii au trecut din PNL, spre a termina PNL, într-o zonă de putere, şi anume puterea prezidenţială Traian Băsescu. Astăzi, domnul Tăriceanu şi cei care îl sponsorizează politic încearcă aceeaşi lovitură la adresa PNL. Eu vă spun foarte sincer că PNL rareori a fost într-un moment de o asemenea unitate şi motivaţie politică. Privesc, din punctul acesta de vedere, fără emoţii ce face domnul Tăriceanu, dar cu o nesfârşită jenă pentru că totuşi e vorba de un om a cărui imagine 20 şi ceva de ani a fost asociată cu cea a PNL", a declarat preşedintele PNL Crin Antonescu, la Realitatea TV.

În opinia liderului liberalilor, PSD nu îl va susţine pe Tăriceanu la alegerile prezidenţiale.

"Domnul Tăriceanu are nişte calităţi sau ceva ce ar putea fi calităţi pentru PSD, dar nu am niciun fel de dubiu în legătură cu faptul că PSD nu îl va susţine nici măcar pe Călin Popescu Tăriceanu la preşedinţie. Că domnul Tăriceanu ar putea candida în numele unei formaţiuni politice, asta este evident dreptul domniei sale. E un om care ar lua nişte voturi în nume personal", a explicat Antonescu.

"Toate lucrurile care se întâmplă în această perioadă, ruperea USL, mişcările domnului Tăriceanu şi alte lucruri care vor urma, eu cred că sunt binevenite. În sensul că urmează foarte repede o limpezire pe alte criterii a scenei politice româneşti, o reaşezare, o resetare a ofertelor politice, a proiectelor politice, într-un an cu două rânduri de alegeri, mai ales cu prezidenţiale. Chiar dacă a fost dureros să abandonăm un proiect de mare anvergură, e mai sănătos aşa decât să fi continuat ceea ce devenise USL", a subliniat Antonescu.

Ponta, susţinătorul lui Tăriceanu

Mulţi analişti au văzut întâlnirea de ieri dintre Ponta şi Tăriceanu ca fiind o etapă prealabilă unei alte mişcări politice semnificative. Se pare că aşa au stat lucrurile.

După ce Tăriceanu a anunţat oficial planul său, Victor Ponta şi-a expriamt sprijinul pentru deciziile sale.

Premierul Ponta a declarat, miercuri, că ia în calcul să le ofere posturi în viitorul Guvern celor care ar pleca din PNL pentru a se alătura noii formaţiuni pe care o va înfiinţa Tăriceanu.

Întrebat dacă, în cazul în care se rupe o parte din PNL, ia în calcul să le ofere posturi în noul Cabinet liberalilor care ar pleca cu Călin Popescu Tăriceanu, premierul a replicat: "Categoric da. Dacă există un grup semnificativ de parlamentari care au fost alături de noi până aseară, evident că aş vrea să sprijine Guvernul, să fie reprezentaţi".

Ponta a precizat că este bine-venită pentru noul Guvern o prezenţă ideologică liberală. Acesta a adăugat că discuţiile dintre el şi Tăriceanu nu au vizat ocuparea de către acesta din urmă a vreunei funcţii în noul Guvern, fostul premier nesolicitând un astfel de lucru.

O părere terţă

Preşedintele Noua Republică, Mihail Neamţu, şi-a expriamt părerea cu privire la noul context politic: „PSD şi-a înfiinţat un partiduleţ liberal dizident şi îşi bate joc de bietul Tăriceanu, promiţându-i susţinere la preşedinţie. Jalnic final de carieră pentru fostul premier. Măcar dacă ar fi citit istorie, a Partidului Naţional Liberal cel puţin. În martie 1945, liberalul Gheorghe Tătărescu a fost unul din foarte puţinii politicieni democraţi atraşi în guvernul comunist condus de Petru Groza, cu preţul ruperii PNL. Comuniştii l-au folosit pe Tătărescu la Conferinţa de Pace de la Paris, pe care şi-a pus semnătura, în calitate de ministru de Externe. Cum şi-a îndeplinit sarcina, cum a fost scos din guvernul comunist şi băgat la închisoare. Trista soartă a democraţilor care s-au lăsat ademeniţi şi au trecut în tabăra comuniştilor, domnule Tăriceanu...”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne