Blaga se bate-n moţiuni cu Antonescu: PDL nu va susţine o moţiune iniţiată de PNL

Vasile Blaga vs Crin Antonescu
Vasile Blaga vs Crin Antonescu (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

După ce liderul liberalilor Crin Antonescu declara marţi seară că nu vrea nicio înţelegere cu PDL şi că „nu votăm cioturi de moţiuni de cenzură de la PDL”, făcând referire la moţiunea de cenzură pe care vroia să o depună PDL pentru a „dărâma Guvernul Ponta”, preşedintele PDL Vasile Blaga îi răspunde cu aceeaşi monedă lui Antonescu.

Întrebat dacă susţine moţiunea de cenzură înaintată de PDL, Antonescu susţine că PDL nu poate depune o moţiune de cenzură, poate scrie un text, şi dacă găseşte nişte parlamentari să-l semneze devine moţiune.

„PDL poate veni la noi cu acel text, citiţi-l şi dacă îl agreaţi faceţi dvs o moţiune. Dacă e un text în care cu mult curaj dl Blaga vorbeşte despre tot felul de lucruri care nu sunt în regulă în guvern, o să facem noi o moţiune. E foarte puţin probabil. Noi ne asumăm activitatea acestui guvern şi nu-i aruncăm în cap dlui Ponta lucruri care s-au întâmplat cât am fost împreună. Nu votăm cioturi de moţiuni de cenzură de la PDL. De când am venit la guvernare, noi nu ne-am ocupat de PDL. Despre ce prăpăd a făcut în România am vorbit când eram în opoziţie. Noi nu depindem de PDL, nu dorim nicio înţelegere cu PDL, îi respectăm ca pe toate partidele. Dacă vom fi în opoziţie, sigur că în primul rând România va avea o opoziţie, după doi ani, asta vă garantez”, a declarat Antonescu.

Deranjat de răspunsul liberalului, Vasile Blaga a anunţat miercuri că PDL va face opoziţie faţă de un Guvern USD, însă nu va semna o moţiune iniţiată de PNL şi nu îl va susţine pe Crin Antonescu la prezidenţiale.

„Ce a spus astăzi Antonescu: nu vom colabora cu PDL. Şi eu îi spun: foarte bine! Nu ţi-am cerut să colaborezi cu PDL. Haideţi să fiu şi mai direct. Noi nu îl sprijinim pe Antonescu la preşedinţie. Suntem în opoziţie şi vă spun că nu cred că făcând un duş e Albă ca Zăpada. Să recunoască că a greşit enorm. Să recunoască că a greşit şi în vara anului 2012, să recunoască că a greşit şi ca şi-a lăsat miniştrii să facă ce vor ei în speranţa că va fi candidatul unic al USL la preşedinţie, să recunoască că a greşit în marţea neagră”, a subliniat Vasile Blaga.

Preşedintele PDL şi-a anunţat că nu va renunţa la candidatul oficial al PDL la alegerile prezidenţiale, Cătălin Predoiu, pentru a-l susţine pe Crin Antonescu.

„Preşedintele României din iarnă va fi un reprezentant al dreptei, dar nu Crin Antonescu. Eu cred că tot ceea ce este centru-dreapta românească se va uni în turul doi şi va câştiga alegerile prezidenţiale, dar acela nu va fi Crin Antonescu, pentru că Antonescu nu va intra în turul doi. Cătălin Predoiu va intra în turul doi”, a adăugat acesta.

Întrebat dacă va susţine o eventuală moţiune de cenzură iniţiată de PNL, Blaga a replicat: „Nu cred în ea. Nu o vom semna, în primul rând. Ce să vină şi să spună? Uitaţi câte neadevăruri a spus un fost coleg de guvern, cu care am colaborat de altfel foarte bine. Ei cred că într-o noapte se şterg toate nerealizările din guvernare şi pot minţi şi da vina unii pe alţii?”.

Antonescu precizat marţi seară că „moţiunea de cenzură e o armă importantă, principala armă a unui partid de opoziţie. Nu aveţi nicio îndoială că PNL, singurul partid politic din opoziţie care are acces la această armă, nu va folosi această armă politică în condiţii pe care le va decide şi pe teme care merită aşa ceva. Opoziţia are dreptul la o moţiune de cenzură pe sesiune şi se gândeşte bine când o foloseşte. Dacă am asista săptămâna viitoare, nu cred că e cazul, dau un exemplu, la o măsură prin care cota unică e desfiinţată în sus, dacă merge în jos, nu am nimic împotrivă, dar dacă depăşeşte 16%, puteţi şti de pe acum - e moţiune de cenzură. Dacă, cum e mai probabil, asistăm la o nouă încercare de adoptarea a legii amnistiei, va atrage o moţiune”.

Răspunzând unei întrebării, Blaga le-a transmis liberalilor că dacă vor câştige încrederea PDL liberalii ar trebui să semneze moţiunea de cenzură înaintată de democrat-liberali.

”Să vină şi să semneze moţiunea noastră de cenzură. Un prim pas ar fi buna lor credinţă demonstrată prin semnarea moţiunii de cenzură. Ce îi îndreptăţeşte pe ei să depună o moţiune de cenzură? Ce să spună domnul Antonescu şi PNL într-o moţiune de cenzură?”, a precizat acesta.

Blaga a explicat că în acest moment PDL se află în opoziţie atât faţă de premierul Ponta cât şi faţă de Crin Antonescu.

„Noi suntem în acest moment în opoziţie şi faţă de Antonescu şi faţă de Ponta. Vom fi în opoziţie cu Puterea, normal, dar nu credem în domnul Antonescu. Daţi-mi un singur motiv să credem că s-au certat pentru cetăţeanul român (...) Ei s-au certat pentru scaune, dar asta a fost doar în ultima fază. Au căutat un pretext, de fapt domnul Antonescu era clar că nu va fi susţinut de PSD la alegerile prezidenţiale, iar ceilalţi vroiau să scape de Antonescu, în speranţa că aşa vor avea un candidat la preşedinţie. Noi facem opoziţie pentru binele ţării. Am făcut până acum USL-ului, o să facem de acum înainte USD-ului şi cu cine va constitui guvernul în continuare. Sigur că în orice Parlament există colaborări punctuale. Şi vă dau exemplul de astăzi când PNL a fost alături de noi. Am oprit astăzi un proiect al USL, prin care doreau să fenteze din nou ANI, modificând Legea administraţiei locale”, a declarat Blaga pentru Realitatea TV.