Toledo - oraşul săbiilor şi al monumentelor (video)

Simona Milea
19.10.2018

Oraşul medieval spaniol se remarcă prin istoria sa bogată şi numeroasele monumente. Dar, în timpul unei plimbări prin oraş, mai este ceva care atrage atenţia: magazinele care vând obiecte meşteşugăreşti şi săbii.

Săbiile de Toledo au fost apreciate de secole, frumuseţea, rezistenţa şi designul lor determinândi-i pe cei mai viteji războinici să aleagă oţelul de Toledo.

Care este motivul pentru care Toledo este cunoscut ca oraşul săbiilor?

Săbiile de Toledo sunt un simbol al oraşului de foarte mult timp. Au început să fie fabricate cu secole în urmă - în Evul Mediu erau considerate cele mai bune din lume - când armamentul a fost încorporat în luptă. Legendele spun că trupele lui Hannibal purtau săbii făcute în Toledo. Acestea erau un fel de săbii cu tăiş curbat, folosite de cei mai înfricoşători luptători, arme care provocau răni teribile.

Cu timpul, oţelul de Toledo a devenit faimos, iar munca fierarilor era din ce în ce mai apreciată. Acestesăbii aveau desene speciale şi erau lucrate cu multă acurateţe. Dar faima oţelurilor din Toledo s-a răspândit în întreaga lume şi continuă să fie recunoscută. Samurai celebri s-au mutat în oraş, pentru a-şi forma abilităţile.

Compoziţia şi forma săbiilor a fost un secret care s-a transmis de la părinţi la copii, astfel încât acestea nu au fost niciodată de calitate îndoielnică, ele fiind unice.

Săbiile au început să fie distribuite de diferite regate şi armate, iar secretul fabricării lor - tehnologia şi materialul - a fost bine păstrat de-a lungul secolelor. În timpul împăratului, Carlos al V-lea, Toledo era deja oraşul săbiilor, deoarece oţelul lor era considerat unul dintre cele mai bune din lume.

Şi s-au menţinut aşa până în secolul al XVIII-lea, când armele de foc au început să câştige teren, iar comerţul cu săbii risca să dispară. Dar Carlos al III-lea a împiedicat acest lucru prin construirea fabricii de arme din Toledo, cu scopul de a menţine această moştenire preţioasă.

În zilele noastre, încă se fabrică săbii în Toledo. Săbii care sunt vândute ca suveniruri, dar şi pentru colecţionari, producţii de film sau şcoli de scrimă. De aceea,Toledo este încă considerat oraşul săbilor. Săbiile de Toledo apar în producţii mari de film, precum The Lord of the Rings, Gladiatorul sau Braveaheart.

Săbiile sunt încă fabricate manual, cu ornamente tradiţionale şi păstrează esenţa primelor săbii care au apărut în Toledo

Toledo este un oraş cu o istorie fascinantă. Un oraş de o importanţă enormă - numit oraşul cu trei culturi - în care evrei, creştini şi musulmanii trăiau împreună, toţi contribuind la dezvoltarea patrimoniului inegalabil al urbei, transformând-o astfel într-unul dintre cele mai importante centre culturale ale lumii din Evul Mediu. Iar partea cea mai veche a oraşului reflectă toate aceste caracteristici. O vizită în oraşul vechi vă va duce înapoi în timp, acesta fiind perfect conservat, iar oricare dintre străzile sale are o poveste şi un colţ care merită să fie imortalizat.

Dacă vă plimbaţi pe străzi fără o direcţie precisă, veţi descoperi şi asculta istoria şi aventurilor oraşului.

După cum ştiţi, oraşele antice aveau ziduri şi o poartă. În Toledo puteţi contempla mai multe porţi, cea mai cunoscută fiind Puerta de la Bisagra, de origine musulmană, care a fost reconstruită secole mai târziu.

Toledo are două mari bijuterii: Catedrala Primada de Spania şi Alcazar

Catedrala este o biserica grandioasă, în stil gotic cu influenţe franceze, de o mare valoare culturală - având picturi ale lui El Greco, Caravaggio, Goya, Rafael, Rubens şi Tiţian - a cărei construcţie a început în secolul al XIII-lea şi păstrează o mare comoară: o operă de artă confecţionată cu peste 180 de kilograme de argint şi 18 Kg de aur.

Alcazar este o clădire superbă renascentistă, situată pe cea mai înaltă zonă a oraşului, ce a înlocuit barăcile vechi romane şi cetatea arabă şi care a trebuit să fie reconstruită de mai multe ori din cauza incendiilor şi războaielor. De exemplu, la începutul secolului al XVIII-lea, a fost provocat primul incendiu de trupele austriece. La începutul secolului al XIX-lea, în timpul invaziei franceze, a fost devastată din nou de un incendiu şi apoi de altul în 1887, rămânând practic doar structura în picioare. După ce a fost reconstruită, a suferit din nou daune mari, de această dată în timpul războiului civil.

Renovată din nou, astăzi găzduieşte Biblioteca din Castilla-La Mancha şi sediul Muzeului Armatei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor