Tismăneanu: Crin Antonescu a adăugat în româneşte substantivul "casnic"/ De ce crede politologul că îl susţin PSD şi PNL pe "El Crin"?

Vladimir Tismăneanu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
23.01.2025

Crin Antonescu este cel mai ridicol personaj din această pinacotecă a ridicolului care este politica românească, şi faptul că nu-şi dă seama îl face şi mai ridicol, a declarat politologul Vladimir Tismăneanu, într-un interviu acordat Epoch Times.

Întrebat, în cadrul unui interviu acordat Epoch Times, cum vede faptul că partidele la guvenare au ales să îl desemneze pe Crin Antonescu drept candidat la Cotroceni, Tismăneanu a explicat simplu că cei din partidele la putere "se urăsc atât de mult între ei încât îl preferă pe cel pe care îl dispreţuiesc".

Reporter: Cum vedeţi că partidele la guvernare l-au nominalizat pe Crin Antonescu ca pretendent la tronul lui Iohannis. Un Crin Antonescu care a stat - recunoscut - 10 ani acasă pe banii soţiei, propus să îi succeadă unui Iohannis criticat intens în societatea civilă tocmai pentru apetenţa lui pentru vacanţe, pentru lux şi pentru cel puţin aparenta lipsă de activitate.

Ce mesaj credeţi că transmite românilor această alegere şi ce mesaj transmite şi în plan extern, în condiţia în care Crin Antonescu a avut şi el în 2012 declaraţii destul de virulente la adresa UE.

Tismăneanu: Am zis că trebuie să îmi păstrez simţul umorului. Hai să vă răspund simplu. Zilele trecute am vrut să-i explic soţiei mele care e americancă şi care este un om care înţelege destul de bine româneşte, a fost la seminarul lui Mircea Cărtărescu la Columbia, a şi scris despre asta. Am vrut să le explic conceptul ei şi fiului meu.

(...) Eu, lui Crin Antonescu îi spuneam El Crin (trimitere la Cidul lui Corneille n.r.) Ok, so El Crin. Sincer vorbind, este cel mai ridicol personaj din această pinacotecă a ridicolului care este politica românească. Este ceva... Şi faptul că nu-şi dă seama îl face şi mai ridicol.

Şi am încercat să le explic ce-i cu el. (...) Cum se spune în engleză la o persoană când sunt necroloage? În necrolog scrie totdeauna "his father or her father was a professor or whatever, priest" (tatăl lui sau al ei a fost profesor, preot...n.r) şi mama, de obicei apare ca "home worker sau home maker, adică a stat acasă. Deci este de profesie home maker. Întâi am crezut ca mama manufacturizează, este tâmplăriţă şi face case. Nu, este casnică. Şi am explicat că home maker în româneşte este casnică. Iar dacă vorbim de Crin, a fost masculinizat substantivul casnică, pentru că nu a existat până la Crin Antonescu, el adăugat în româneşte substantivul casnic. Nu ca adjectiv, că are o atitudine casnică. Nu, ca substantiv. A apărut substantivul: ce eşti de profesie? Casnic. Deci cu asta am răspuns.

Reporter: Dar de ce l-au ales cei din coaliţie? N-au găsit un politician "necasnic" în toată România? Dacă aş fi conspiraţionistă, aş zice că prin această alegere cei din coaliţie lucrează pentru Călin Georgescu.

Tismăneanu: Se urăsc atât de mult între ei încât îl preferă pe cel pe care îl dispreţuiesc, ăsta e adevărul. Pentru că ei ştiu că asta nu se poate termina cu victoria lui.

Dacă aş face o predicţie, cred că nici Crin nici Georgescu nu vor câştiga. Nu ştiu cine va fi, cum va fi, aştept să văd. Nicuşor Dan pentru mine are un argument care este foarte important: a fost primar al Capitalei şi a fost reales.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor