Kelemen Hunor, despre concedierile anunţate în sectorul bugetar: Nu poţi să faci din pix. Trebuie să ai nişte criterii

Kelemen Hunor, presedinte UDMR (Epoch Times România)
Andrei Popescu
23.01.2025

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri seara, la Europa FM, că reducerea de personal în sectorul bugetar trebuie făcută după o analiză, discutând cu oamenii, în baza unor criterii şi nu “din pix”.

“Dacă ne uităm la anumite instituţii, da, sunt supra-dimensionate şi la Senat, şi la Camere, şi la Consiliile Judeţene, şi la aproape toate ministerele, toate agenţiile, toate instituţiile poţi să reduci, dar această reducere trebuie să o faci discutând cu oamenii, venind cu nişte criterii, venind cu nişte principii şi trebuie să vezi de ce ai nevoie. Ai nevoie, de exemplu, la o instituţie la direcţie de comunicare de 11 oameni care nu comunică de ani, de zile, cu publicul sau nu? Deci, din acest punct de vedere, da, după o analiză, trebuie să mergi în această direcţie, dar discutând cu oamenii”.

Trebuie să ai nişte criterii şi trebuie să ştii de ce ai nevoie. Nu poţi să faci din pix, dar acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat în fiecare instituţie, fiindcă, da, sunt Consilii Judeţene care lucrează cu 60-65 de oameni, sunt alte Consilii Judeţene unde sunt peste 100 de angajaţi, chiar mult peste 100. Sau sunt direcţii în ministere aproape similare şi cu responsabilităţi foarte asemănătoare, unde într-un minister sunt 50-40 de oameni într-o anumită direcţie, în ministerul celălalt sunt 10-12 de oameni. Deci trebuie o analiză şi cred că fiecare şef de instituţie, fiecare ministru, fiecare preşedinte va face o analiză şi acest lucru nu poţi să-l faci de la o zi la alta, dar fără o reformă structurală nu ai cum să schimbi lumea”, a precizat liderul UDMR.

Reamintim, în acest context, că preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, a discutat, miercuri, în timpul unei conferinţe de presă pe holurile instituţiei, despre măsurile ce vor fi luate pentru reducerea cheltuielilor şi reorganizarea acesteia, inclusiv organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor din Senat şi reducerea numărului de posturi.

“Am constatat în aceste zile de când sunt preşedinte al Senatului câteva acumulări negative, care nu pot fi contestate. Care sunt acestea? La Senat, în loc ca persoanele care sunt pe cabinetele demnitarilor să vină cu aceştia şi să plece cu aceştia, aşa cum este practica peste tot, din administraţia publică până la Guvern, a fost posibilă angajarea directă, pe durata nedeterminată. Prin urmare, de-a lungul ciclurilor electorale, au fost angajări peste angajări şi am ajuns în situaţia în care o persoană care ocupă o funcţie de conducere, de exemplu, în Senat, nu-şi poate aduce niciun colaborator, ci găseşte nişte oameni aduşi de ceilalţi ocupanţi din ciclurile anterioare, a căror pregătire poate fi discutabilă, ale căror preocupări sunt total diferite de agenda demnitarului”, a precizat liderul PNL.

În plus, şeful Senatului a transmis că instituţia va organiza concursuri pentru a asigura un aparat “profesionist şi eficient”, adăugând că a constatat că “avem în multe locuri un personal supradimensionat”.

În timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri, Bolojan a fost întrebat ce economii va face Senatul prin “demiterea” a aproximativ 200 dintre angajaţii instituţiei şi de ce a fost luată această măsură acum:

“Colegii care vor pleca nu vor fi demişi de nimeni. Peste tot, unde numărul de posturi de execuţie va fi mai mic decât cel actual, conform legii, se vor organiza concursuri. Aceste concursuri nu vor fi organizate de preşedintele Senatului sau de membrii Biroului Permanent ci, conform legii, de echipele stabilite de către conducerea funcţionarilor publici din instituţie. Sunt foarte corect.

Şefii de servicii, directorii vor avea două posibilităţi. Să facă nişte concursuri corecte şi să îi păstreze pe cei care sunt profesionişti şi lucrează. Perfect. Şi, dacă cumva le va trece prin cap să facă nişte concursuri care nu ies corect, înseamnă că vor trebui să lucreze pentru cei pe care îi protejează, pentru că nu vor mai avea foarte multe posturi de oameni care nu îşi justifică existenţa”, a răspuns Bolojan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor