Centrele groazei pentru copii din Târgu Mureş, cu paturi subdimensionate şi camere fără uşi, vor fi închise pentru reorganizare

Imagine ilustrativă (Salvaţi Copiii România)
Andrei Popescu
23.01.2025

Consiliul Judeţean Mureş a anunţat, miercuri, că va închide pentru reorganizare cele patru centre rezidenţiale pentru copii cu dizabilităţi din municipiul Târgu Mureş, administrate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din judeţ, reiterând că minorii “sunt în siguranţă”.

“Consiliul Judeţean Mureş informează publicul că patru centre rezidenţiale pentru copii cu deficienţe neuropsihiatrice, administrate de DGASPC Mureş, trebuie închise temporar din cauza unei reorganizări instituţionale. Siguranţa, sănătatea şi îngrijirea copiilor nu au fost puse în pericol în niciun moment. Cei 63 de copiii afectaţi vor fi relocaţi/plasaţi în alte case familiale sau la asistenţi maternali, unde vor beneficia în continuare de îngrijire completă.

Viaţa sau sănătatea copiilor din aceste servicii nu au fost niciodată în pericol, iar niciuna dintre autorităţile de control nu a constatat că aceştia ar fi fost trataţi necorespunzător. După reorganizarea instituţională, serviciile rezidenţiale vor fi gata din nou să primească copii într-un mediu sigur şi adaptat nevoilor”, a transmis CJ Mureş, într-un comunicat de presă.

De asemenea, instituţia condusă de Peter Ferenc a mai afirmat că relocarea copiilor a fost dispusă de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Mureş, în urma unei verificări efectuate de instituţie.

“Intenţionăm să creăm pentru copii servicii cât mai apropiate de mediul familial. Siguranţa şi bunăstarea copiilor sunt mai importante decât orice - mai importante decât birocraţia şi complicaţiile juridice. Chiar şi pe parcursul reorganizării, facem tot posibilul pentru ca aceşti copii să beneficieze de condiţii adecvate şi de îngrijire cu devotament”, a declarat Peter Ferenc, citat în comunicatul CJ Mureş.

Totodată, instituţia a anunţat că licenţele de funcţionare ale celor patru centre au expirat în decembrie 2024, iar modificările legislative au făcut necesară reorganizarea acestor centre sociale pentru copii.

Reamintim că, în dimineaţă zilei de 11 ianuarie, Centrul de Resurse Juridice şi Consiliul de Monitorizare au controlat patru centre din municipiul Târgu Mureş în care sunt adăpostiţi în total 63 de copii cu dizabilităţi, deşi capacitatea totală este de 51 de locuri, şi au descoperit că locaţiile nu au autorizaţie de funcţionare, iar condiţiile sunt insalubre şi nepotrivite.

Mai exact, Centrul de Resurse Juridice şi Consiliul de Monitorizare au găsit saltele învelite în plastic, paturi subdimensionate, camere fără uşi sau încuiate cu zăvor şi înghesuială. În ceea ce priveşte copiii, aceştia ar fi malnutriţi, iar starea lor este precară. De asemenea, CRJ a anunţat că va sesiza Parchetul General şi cere intervenţia tuturor autorităţilor statului.

O zi mai târziu, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a părut să minimalizeze descoperirile făcute de cele două organizaţii, afirmând că echipa de verificare constituită prin ordin al prefectului nu au identificat “situaţii care să pună în pericol sănătatea, integritatea corporală sau viaţa” copiilor şi că nu este necesară mutarea acestora în alte locaţii.

“Copiii sunt în siguranţă. Condiţiile în care se desfăşoară activităţile celor patru servicii sociale nu sunt de natură să genereze încălcări ale standardelor sociale, disfuncţionalităţi punctuale care pot exista urmând a fi îndreptate de îndată, pe baza constatării organelor abilitate (DSP, AJPIS etc.). Condiţiile existente nu reclamă măsuri de mutare a copiilor. Nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol sănătatea, integritatea corporală sau viaţa beneficiarilor.

Din datele şi informaţiile de care dispunem în relaţia cu DGASPC nu au fost identificate indicii de suspiciune privind comiterea vreunei infracţiuni, aşa cum a susţinut reprezentantul CRJ. În mod independent de acţiunile de control în cadrul echipelor mixte, Consiliul Judeţean va avea propria echipă de verificare care pe lângă chestiunile punctuale imputate, va efectua şi o verificare sistemică a domeniului pentru a lua măsuri de îmbunătăţire în interesul beneficiarilor”, a spus Peter Ferenc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor