Tiraspolul acuză Chişinăul că îi împiedică pe transnistreni să se facă ruşi
alte articole
Tiraspolul se lansează într-o nouă serie de acuze la adresa Chişinăului, reclamând că autorităţile Republicii Moldova nu le oferă locuitorilor din stânga Nistrului adeverinţe care ar atesta că aceştia nu deţin o cetăţenie anterioară, ceea ce îi împiedică pe transnistreni să obţină cetăţenie rusă sau ucraineană, relatează agenţia Transdnestrinform, preluată de Mediafax.
"În decursul ultimilor doi ani, autorităţile de la Chişinău refuză, pe baza unor motive neîntemeiate, să le ofere transnistrenilor adeverinţe care ar demonstra că ei nu deţin o cetăţenie anterioară", a declarat ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol, Nina Ştanski.
Oficialul transnistrean mai reclamă că autorităţile din Republica Moldova îi înregistrează abuziv pe trasnistrenii care cer adeverinţe ca cetăţeni moldoveni, încălcând dreptul acestora la "autoidentificare etnică":
"Situaţia a devenit mai dificilă după ce partea moldovenească în mod automat a început să-i includă pe solicitanţii acestor adeverinţe în baza de date a cetăţenilor Republicii Moldova. Astfel, imediat după ce un transnistrean se adresează pentru obţinerea unei astfel de adeverinţe, i se spune că a primit automat cetăţenia Republicii Moldova", a adăugat ea, subliniind că în acest mod este încălcat dreptul fundamental al persoanei la autoidentificare etnică.
Ministrul Ştanski a propus Chişinăului să simplifice procedura de renunţare la cetăţenia Republicii Moldova, ideea fiind susţinută de către reprezentanţii Ambasadei Rusiei la Chişinău.
Potrivit Transdnestrinform, locuitorii din partea stângă a Nistrului au nevoie de adeverinţe care ar atesta că ei nu deţin o cetăţenie anterioară, pentru a putea obţine cetăţenia Rusiei sau a Ucrainei.
Dreptul fundamental al persoanei la autoidentificare etnică a românilor/moldovenilor din Transnistria
Reamintim că, de-a lungul timpului, dreptul fundamental la autoidentificare etnică a românilor din Transnistria a fost frecvent boicotat, cu sprijinul şi finanţarea Federaţiei Ruse.
Într-un interviu acordat Epoch Times, avocatul Pavel Postică de la Promo-Lex, a expus o parte din discriminările la care sunt supuşi etnicii români.
Astfel, în „legislaţia” transnistreană există sancţiune „administrativă” pentru utilizarea grafiei latine pentru limba moldovenească (română) şi respectiv fiecare persoană care încalcă prevederea respectivă este pasibilă de o amendă de până la 50 dolari americani. În consecinţă, românii din Transnistria nu au acces liber la cele câteva publicaţii periodice sau curente editate în limba natală, nu au posibilitate să procure liber cărţi scrise în limba română şi îşi pot vorbi limba natală, practic, doar în familie.
De facto, limba moldovenească/română este practic exclusă din circuitul public. Chiar dacă formal în „legislaţia” locală este prevăzut că limbile moldovenească, rusă şi ucraineană sunt limbi oficiale şi coraportul populaţiei este de circa 32% moldoveni, 30% ruşi şi circa 29% ucraineni, coraportul şcolilor de cultură generală cu predare în limba rusă constituie 85%, moldovenească/română circa 13% şi ucraineană circa 1,5%. Practic, nu se mai vorbeşte doar de o discriminare, ci mai degrabă de o epurare a etnicilor moldoveni/români, dar şi ucraineni din regiunea transnistreană. Cifrele menţionate fac parte din rapoartele asociaţiei „Promo-LEX” pentru anul 2012, însă calculele în timp pot dovedi că ele descresc continuu pentru categoriile marginalizate.
Reamintim recentul "incident" de la Liceul Lucian Blaga, singurul cu predare în limbă română din Tiraspol, al cărui director a fost reţinut abuziv, incident ce demonstrează, încă o dată, eforturile constante de discriminare a etnicilor români, cu sprijinul nemijlocit al regimului de la Kremlin. De altfel, printr-o decizie din 19 octombrie, CEDO a obligat Rusia să acorde 1.020.000 euro cu titlu de prejudiciu moral copiilor şi profesorilor care s-au opus deciziei Tiraspolului de a închide liceele şi gimnaziile cu predare în limba română.
MAE rus a reacţionat imediat, calificând verdictul drept "tendenţios" şi negând că ar deţine controlul în Transnistria.