Iurie Leancă: Tiraspolul ignoră faptul că Transnistria este recunoscută ca parte componentă a Moldovei

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)

Solicitarea aşa-zisului Soviet Suprem al regiunii transnistrene către Moscova privind recunoaşterea regiunii în calitate de stat independent este o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută astăzi la începutul şedinţei Guvernului de Premierul Iurie Leancă, informează Moldpres.

Potrivit Premierului, prin această solicitare Tiraspolul ignoră o realitate obiectivă şi anume faptul că regiunea transnistreană este recunoscută ca parte componentă a Republicii Moldova de toţi actorii internaţionali, care participă la procesul de negocieri în formatul 5 2.

“Reiterăm că singura cale de identificare a unei soluţii pentru conflictul transnistrean este continuarea dialogului politic. Noi suntem deschişi pentru acest dialog”, a specificat Leancă.

Premierul a solicitat partenerilor internaţionali "să întreprindă eforturi coordonate în vederea avansării procesului de reglementare a conflictului transnistrean prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, bazat pe principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

“Urmează să facem un apel către partenerii din Federaţia Rusă, să vină cu o reacţie promtă în deplină conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional”, a conchis Leancă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe