Tinerii români, tot mai dezamăgiţi de situaţia economică din ţară: unul din cinci doreşte să emigreze

Calea Victoriei, Bucureşti (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
21.01.2025

Mai mult de jumătate dintre tinerii din România îşi doresc să emigreze pentru mai mult de şase luni, reiese din datele obţinute de un studiu al Fundaţiei Friedrich Ebert.

Studiul, care a inclus 12 ţări, arată că motivul principal al celor care intenţionează să emigreze este dorinţa unui trai economic mai bun.

“Mai mult de jumătate dintre tinerii români (14-29 ani) îşi doresc să emigreze pentru mai mult de şase luni, potrivit Studiului asupra Tinerilor din Sud-Estul Europei, realizat de Fundaţia Friedrich Ebert.

  • 8% au o dorinţă foarte puternică
  • 11% o dorinţă puternică,
  • 32% o dorinţă moderată de emigrare

În toate cele 12 ţări incluse în studiu, dorinţa de emigrare are rădăcini economice.

  • Dorinţa de un nivel de trai mai bun
  • Salarii mai mari
  • Mai multe oportunităţi de angajare”, susţine fundaţia pe pagina sa de Facebook.

Potrivit studiului, în România, “intenţia de emigrare este mai frecventă în rândul tinerilor care consideră că au un statut economic scăzut: 57% dintre cei care spun că banii le ajung doar pentru strictul necesar doresc să emigreze, comparativ cu doar 15% dintre cei care îşi pot permite tot ce au nevoie”.

Totodată, în regiune, Macedonia de Nord, Albania şi Turcia conduc la intenţii puternice de emigrare, în timp ce România (19%), Bulgaria (16%) şi Croaţia (18%) se situează la polul opus.

Mai exact, 1 din 5 români are o dorinţă puternică sau foarte puternică de a se muta în altă ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor