Expert: Rolul TikTok e exagerat în succesul lui Georgescu. Nu poţi să creşti într-o săptămână de la 1-2-3% până la 20%

Călin Georgescu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
21.01.2025

Expertul în social media Dragoş Stanca a opinat, la postul B1 TV, că rolul TikTok este exagerat în succesul fostului candidat la prezidenţiale Călin Georgescu.

Jurnalistă: Georgescu a urcat de la doar câteva procente în sondaje, în câteva săptămâni înainte de alegeri, până la a obţine peste 20% din electorat. Şi că, între timp, am văzut figuri publice, precum premierul Marcel Ciolacu. E ziua şi TikTok-ul la Marcel Ciolacu. Ce să înţelegem din asta? Că devine un modus operandi şi pentru politicienii care vor să-şi crească electoratul, să se adapteze regulilor de social media?

Dragoş Stanca: În umila mea părere, rolul social media, al TikTok în special, este exagerat în succesul domnului Călin Georgescu. În primul rând, a fost o problemă de gafă profesională a companiilor de sondare a opiniei publice, care pur şi simplu nu l-au eşantionat pe domnul Georgescu, ca să vedem ascensiunea dânsului.

Iar rolul TikTok, sigur că a fost important, dar nu poţi să creşti într-o săptămână de la 1-2-3%, în afara marjei de eroare, până la 20 plus la sută. Este total ilogic. Nu TikTok a intrat în cabinele de vot să voteze şi să pună ştampile. Au intrat oameni reali, convinşi, pe bună dreptate sau manipulaţi, că acesta ar fi un candidat valabil.

Prin urmare, ce trebuie să înţelegem este că suntem într-o lume complet schimbată, că trebuie să facem sondajele de opinie pe metodologii adaptate eventualelor schimbări de ultim moment ale opţiunilor sau ale declaraţiilor nesincere ale unor votanţi, pentru că şi asta e o chestiune.

Jurnalistă: Cum ar putea să arate aceste noi metodologii de măsurare?

Dragoş Stanca: Asta e o treabă pe care trebuie să o discutaţi cu un specialist în zona de cercetare, de research. Dar una dintre probleme…

Jurnalistă: Nu, dar spuneţi că ar trebui să includă online-ul. Asta spuneţi dumneavoastră.

Dragoş Stanca: Da, aceste companii ar trebui să-şi calibreze metodologiile, care sunt depăşite şi, mai ales, valabile înaintea erei digitalizării absolute, cu realităţile din social media.

Adică, de exemplu, trebuie urmăriţi toţi candidaţii independenţi care au ascensiuni suspecte în reţelele sociale şi trebuie incluşi în sondajele de opinie, ca să putem să vedem exact ce se întâmplă.

Deci, pe de o parte, tot ecosistemul democratic şi, dacă vreţi, tot ecosistemul care sprijină funcţionarea optimă a partidelor politice sunt afectate de modul diferit în care oamenii interacţionează din cauza algoritmizării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor