TikTok şi alegerile. Expert: Mă îndoiesc că vom putea să dăm amenzi noi, ca ţară, din cifra de afaceri a platformelor Big Tech
Expertul în social media Dragoş Stanca a explicat, într-o intervenţie la postul B1 TV, că se îndoieşte că România va putea pune în aplicare amenzile drastice anunţate de Guvernul Ciolacu în cazul platformelor Big Tech care ar favoriza un candidat în campania pentru alegerile prezidenţiale din luna mai.
Jurnalistă: În ce măsură vor schimba aceste hotărâri puterea reţelelor sociale în alegerile moderne şi riscurile pe care le aduc pentru democraţie?
Dragoş Stanca: Este o discuţie complexă. În principiu, trebuie să înţelegem că platformele social media funcţionează după cu totul alte reguli faţă de un canal media, cum este B1 TV. Responsabilitatea legată de conţinutul difuzat de aceste reţele este, de fapt, discuţia principială care afectează direct modelul de business.
Ca să înţeleagă orice telespectator, dumneavoastră nu puteţi pretinde că nu ştiţi cine a difuzat o informaţie falsă pe postul B1 sau că o reclamă falsă de pe postul B1 este difuzată de un actor pe care dumneavoastră nu îl puteţi identifica. E ca şi cum aţi spune: nu avem control asupra conţinutului editorial şi al reclamelor care sunt difuzate de B1 TV.
Ei bine, reţelele sociale, care capturează, din fericire pentru ele, dar nu neapărat un lucru bun pentru democraţie, aproape toţi banii din piaţa de publicitate online, au acest lux. Este un avantaj competitiv incorect, pe de o parte, şi, pe de altă parte, este un model de business care nu este compatibil, dacă vreţi, cu acest tip de discurs.
Aceste platforme trebuie, în mod evident, să-şi asume şi responsabilitatea pentru conţinutul pe care îl difuzează, chiar dacă nu îl şi produc. Faptul că nu îl şi produc este un alt avantaj al acestor platforme, pentru că toţi creatorii de conţinut din aceste platforme, spre deosebire de dumneavoastră, nu beneficiază de plăţi din partea platformei, adică nu sunt angajaţi, fac muncă voluntară.
Prin urmare, platformele digitale trebuie să înţeleagă că nu pot să aibă toate avantajele, şi anume toţi banii de publicitate, toate beneficiile şi toţi utilizatorii dintr-o ţară – vorbim de peste jumătate din populaţia activă a ţărilor din Uniunea Europeană – şi să nu aibă şi riscuri ataşate.
Evident că este complicat să moderezi tot conţinutul, evident că este complicat să faci toate lucrurile astea, dar viaţa e nedreaptă. Nu poţi să ai doar profit infinit şi nicio responsabilitate. Asta, pe de o parte.
Pe de altă parte, propunerile venite din partea Guvernului s-ar putea să intre în conflict cu legislaţia europeană, care, de asemenea, prevede şi nişte obligaţii pentru marile platforme digitale. De aceea vedem că toţi aceşti, mă rog, lideri ai marilor platforme Big Tech sunt, dintr-o dată, împotriva Uniunii Europene. Chiar Mark Zuckerberg, recent, a spus că Uniunea Europeană este într-un război comercial cu Statele Unite ale Americii. De ce? Pentru că în Uniunea Europeană există anumite reglementări. Că sunt bune sau nu, că se pot îmbunătăţi, e o altă discuţie.
În ceea ce priveşte România, mă îndoiesc că vom putea să dăm amenzi noi, ca ţară, din cifra de afaceri a platformelor Big Tech. Asta pentru simplul motiv că aceste platforme au un alt beneficiu, şi anume operează global, nu local. Ele nu raportează venituri şi încasări locale şi nici nu plătesc impozite local. Prin urmare, e o discuţie destul de complicată. Sigur că, din punct de vedere politic, este o posibilă reglementare interesantă şi cu priză la electorat. Mă îndoiesc însă că va avea aplicabilitate. Rămâne să vedem.