Tinerii din România şi "epidemia de fumat": Centrul Capitalei, împânzit cu reclame la tutun încălzit
alte articole
Tentativele de a legifera noile produse din tutun, din care fac parte tutunul încălzit sau ţigările electronice, au eşuat până în momentul de faţă. Deputatul USR Adrian Wiener a declarat, pentru G4Media.ro, că un proiect depus în 2019 a picat în Parlament din cauză că “industria de tutun a pus atâta presiune pe toată lumea încât s-a votat în unanimitate împotrivă”.
“Săptămâna viitoare redepunem legea în Parlament, dar schimbăm strategia ca să nu ne mai trezim că pică tot pachetul legislativ odată”, a adăugat Wiener.
Între timp, centrul Bucureştiului este împânzit cu publicitate la tutun încălzit, deşi promovarea tutunului este interzisă prin lege.
Dar, menţionează site-ul citat, situaţia este posibilă din cauza unui vid legislativ. Mai exact, o “chichiţă” care ocoleşte definiţia învechită a ţigărilor din legea care impune o serie de restricţii industriei face posibilă, de exemplu, derularea unei campanii outdoor pentru Glo, dispozitivul pentru tutun încălzit al companiei British American Tobacco.
De asemenea, în faţa Guvernului, un banner îi informează pe bucureşteni că Hyper x2 Air este mai “subţire şi mai uşor”, iar reclame similare se găsesc lângă Biblioteca Central Universitară din Piaţa Revoluţiei, în faţa Academiei de Studii Economice, lângă fostul hotel Intercontinental din Piaţa Universităţii sau pe magazinul Unirea – zone tranzitate zilnic de mase de tineri.
Din păcate, doar un semn micuţ într-un colţ al bannerului indică faptul că produsele sunt destinate persoanelor peste 18 ani.
Reamintim că, o iniţiativă legislativă pentru reglementarea noilor produse din tutun, depusă de parlamentarii USR Adrian Wiener, Tudor Rareş Pop şi Emanuel Ungureanu, a eşuat în anul 2019.
Conform G4Media, proiectul îşi propunea să actualizeze legislaţia antifumat, incluzând şi noile produse din tutun în categoria celor cu restricţii la promovare prin publicitate. Proiectul îşi mai propunea legitimarea cumpărătorilor, ascunderea produselor din vitrine şi interzicerea fumatului noilor produse din tutun în spaţii publice.
Proiectul a fost respins în Parlament de Comisiile pentru buget, cultură şi sănătate. Adrian Wiener afirma că lobby-ul agresiv susţinut de companiile de tutun a jucat un rol semnificativ în respingerea proiectului.
“Legea interzice orice interferenţă a industriei tutunului cu zona de decizie deoarece interesul economic nu este simetric cu cel de sănătate. Chiar şi aşa, veneau cu câte 6-7 avocaţi în toate comisiile. Degeaba le spuneam că nu au dreptul la opinie în Parlament României”, a afirmat deputatul. Mai multe detalii aici.
Cel mai recent studiu din România despre fumat, realizat de Institutul de Sănătate Publică, în perioada octombrie-decembrie 2022, arată că peste 50% dintre elevii de liceu au fumat ţigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile.
Noile produse de tutun, aşa cum sunt ele denumite, reprezintă o “chichiţă” a industriei tutunului, care a reuşit să ocolească toate reglementările în vigoare şi să declanşeze o epidemie de fumat în rândul adolescenţilor, a explicat, pentru G4Media.ro, Ramona Brad, preşedinta iniţiativei civice “2035 fără fumat”. Detalii aici.