Anul Nou începe cu dureri de cap tot mai mari pentru români: Se anunţă creşterea costurilor pentru asigurările facultative ale locuinţelor
Proprietarii de locuinţe din România, pe lângă toate celelalte scumpiri pe care trebuie să le suporte anul acesta, vor resimţi în 2025 şi o creştere inechivocă a costurilor pentru asigurările facultative ale locuinţelor. Poliţele obligatorii PAD, deşi scumpite începând cu noiembrie 2023, au rămas relativ accesibile, cu prime anuale de maximum 130 de lei, în funcţie de tipul de locuinţă şi suma acoperită.
Cu toate acestea, potrivit Ziare.com, asigurările facultative, esenţiale pentru protecţia completă a imobilelor, s-au scumpit masiv.
De exemplu, un apartament din Bucureşti, evaluat la 80.000 de euro, poate necesita acum până la 780 de lei pentru o poliţă completă, comparativ cu aproximativ 400 de lei în urmă cu un an. Scumpirile cauzate de inflaţie, de criza materialelor de construcţie şi taxe mai mari pe proprietate forţează astfel proprietarii să îşi reevalueze bugetele şi priorităţile când vine vorba de riscurile la care se expun anul acesta.
Începând cu 11 noiembrie 2023, asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale (poliţa PAD) s-a scumpit, iar impactul a rămas cât de cât similar şi în ceea ce priveşte costurile suportate de proprietari anul acesta. Ultimele marje au fost impuse de controversata Ordonanţă de Urgenţă 115/2023, care a modificat şi completat Legea nr. 260/2008.
Potrivit OUG 115, prima anuală pentru locuinţele de tip A, construite din materiale rezistente, a crescut de la 100 la 130 de lei, menţinând însă suma asigurată la 20.000 de euro (circa 100.000 de lei). Pentru locuinţele de tip B, construite din materiale mai puţin rezistente, prima a rămas neschimbată la 50 de lei pe an, cu o sumă asigurată de 10.000 de euro (circa 50.000 de lei).
Conform site-ului citat, valabilitatea poliţei obligatorii a devenit însă şi obiectul potenţial al unei amenzi, în contextul în care lipsa acesteia se poate solda cu o sancţiune între 100 şi 500 de lei. De asemenea, autorităţile locale au intensificat eforturile de informare şi control, trimiţând înştiinţări proprietarilor şi efectuând verificări periodice pentru a asigura conformitatea cu obligaţiile legale privind asigurarea locuinţelor, potrivit legii. Mai multe detalii aici.