Expert: E foarte grav! Iohannis e la Cotroceni fără mandat, prelungirea se face prin lege organică, în situaţie de criză sau de război
Astăzi era ultima zi în care guvernul putea da o hotărâre prin care să stabilească data alegerilor înainte de Paşti. Acest lucru nu s-a întâmplat însă şi ne aflăm în plină situaţie de neconstituţionalitate, Klaus Iohannis aflându-se ilegal în fruntea ştatului, opinează expertul în securitate naţională Hari Bucur-Marcu, într-un amplu interviu acordat Epoch Times.
Între timp, nesfârşitele discuţii despre pericolul ca Georgescu să fie ales şef de stat sunt o perdea de fum pentru a abate atenţia de la problema reală - şi anume că nu ştim când, dacă şi în ce condiţii vom avea alegeri prezidenţiale.
Cât despre prelungirea - nu se ştie până când - a interimatului lui Iohannis, expertul crede că acest lucru este făcut pentru a nu fi cercetate ilegalităţile legate de alegeri. Practic, ni se induce ideea că alegerile sunt amânate şi răs-amânate pentru ca pericolul Georgescu să treacă, însă, în fapt, scenariul ca acesta să iasă preşedinte e puţin probabil şi miza e alta.
Hari Bucur-Marcu mai susţine că şi dacă CG ar fi ales, prin absurd, preşedinte, acesta nu ar primi şefia Armatei căci n-ar trece nici teste psihologice, nici psihiatrice sub nicio formă, fiind evident deranjat mental.
"Noi nu ştim dacă va mai avea loc alegerea preşedintelui, deci nu există niciun fel de garanţie, decât vorbele politice, oricum, care mint, că vor organiza alte alegeri prezidenţiale. Dar, deocamdată, nu există niciun fel de hotărâre de guvern, deşi ar fi putut-o da de nu ştiu cât timp. Nu există niciun fel de modificare în legislaţie, pentru că, pe legislaţia actuală, nu există situaţia de reluare a alegerilor de la zero. Deci, în momentul de faţă, avem un preşedinte care şi-a expirat mandatul pe 21 decembrie anul trecut. Eu mă întreb în ce bază îi plătesc salariul?
Deci Iohannis este prezent în funcţie fără mandat. Că prelungirea mandatului nu se poate face decât prin lege organică, în situaţie de criză sau de război. Deci, în momentul de faţă, el nu are mandat. Deci, la un moment dat, oricine poate să vină în instanţă şi să desfiinţeze inclusiv numirea premierului actual şi faptul că a convocat parlamentul. El a convocat parlamentul nou după ce şi-a expirat mandatul."
Hari Bucur-Marcu a mai punctat faptul că CCR-ul "a adăugat la lege" când a spus că Guvernul va emite alte hotărâri de guvern pentru organizarea alegerilor prezidenţiale. Ceea ce nu are voie să zică.
"Deci, CCR-ul nu poate să zică aşa ceva, pentru că nu există lege. A adăugat la lege cu prevederea asta pe care nu poate să o facă. Suntem într-o situaţie confuză. E o confuzie strategică, o confuzie întreţinută intenţionat ca să nu fie foarte clar că, de fapt, noi suntem în criză democratică de reprezentabilitate.
Suntem într-o situaţie de neconstituţionalitate, pentru că în Constituţie scrie foarte clar că organul reprezentativ, Preşedintele, se alege periodic. Deci o periodicitate scrisă clar. Cinci ani de zile de la data de depunere a jurământului. Periodicitatea asta, în momentul de faţă, a fost anulată."
Lucrul este foarte grav şi nu poate să fie atât de grav din prostie. Aici e ceva mult mai grav. (...) Cred că miza este să ascundă ticăloşiile pe care le-au făcut cu alegerile. Asta este explicaţia cea mai plauzibilă, n-am cum să ştiu exact ce este. Dar în momentul în care a fost anunţată Lasconi cu 2.700 de voturi peste Ciolacu, iar Ciolacu a zis că recunoaşte rezultatul alegerilor, că acceptă rezultatul alegerilor, deja mie mi-a tras un semnal de alarmă puternic. Că, în mod normal, nu ştii niciodată cum este. Şi, bun, l-am pierdut, dar am pierdut cu 2.700, mai numărăm o dată. Sunt sisteme electorale de numărare a voturilor care au marja de eroare şi, undeva, dacă marja de eroare e la 0,5% şi diferenţa este mai mică de 0,5%, atunci automat se renumără voturile. Nici nu mai trebuie să ceară cineva, pentru că e sub marja de eroare.
(...) La noi, când s-au deschis sacii, s-a renunţat la renumărarea voturilor", a declarat expertul.
Hari Bucur Marcu a mai subliniat faptul că Iohannis "nu mai reprezintă pe nimeni la Cotroceni" după ce mandatul lui s-a încheiat pe 21 decembrie, iar prelungirea de mandat se poate face doar prin lege organică şi în condiţii de război sau de criză."
Hari Bucur Marcu a mai punctat faptul că CCR "a ieşit cu totul, şi din lege şi din Constituţie, cu anularea întregului proces electoral".
"În lege scrie că CCR nu poate să facă nimic decât dacă este sesizată. Ei bine, în contextul ăsta, ei s-au auto-sesizat din presă şi din notele de informare ale unor servicii secrete, date publicităţii. Deci, este cu totul în afara legii.
Plus ca şi-au arogat meritul de a putea înţelege din textele alea pe care le-am citit cu toţii că ar rezulta de acolo o ingerinţă în alegerile prezidenţiale de aşa gravitate, încât singura soluţie este anularea întregului proces electoral. Ori din hârtiile acelea nu rezultă aşa ceva.
Până când nu se lămureşte care este rolul adevărat şi locul adevărat al CCR în tot acest proces, procesul electoral nu poate să fie unul corect. Vom putea avea în continuare situaţia în care vor putea elimina un candidat de pe listă, cum au făcut cu Şoşoacă. Putea să fie eliminată pentru că ea a prezentat liste incomplete de susţinători. Dar, în loc să facă doar numărarea celor care au susţinut şi să constate că nu sunt 200 de mii, deci, în loc să facă treaba asta, ei au dat o decizie de excludere a Şoşoacăi pe baza că nu vorbeşte frumos. Vă daţi seama că în continuare vor putea să facă aşa."
Revenind la subiectul Georgescu, potrivit lui Hari Bucur Marcu, candidatul respectiv "nu este întreg la minte" şi nu i se va putea încredinţa comanda Armatei, chiar dacă prin absurd ar fi ales preşedinte.
"Scuzaţi-mă, omul e patologic. Presupunem prin absurd că are cele mai multe voturi. Că stau toţi acasă şi merg la vot doar ăia 3 milioane care sunt contabilizaţi că votează cu extremiştii. Mai vin vreo 2 milioane de confuzi care nu înţeleg despre ce e vorba şi iese Georgescu preşedinte. Deci n-are cum să-i încredinţeze cineva comanda Forţelor Armate. N-are cum.
Există, deci, în comanda militară nişte proceduri. Trebuie să treacă nişte examene medicale, teste psihologice şi aşa mai departe. N-are cum să le treacă. Nu îi dai unui soldat o puşcă până când nu are lucrurile astea rezolvate. Or Georgescu n-ar trece cu siguranţă nici testele psihologice, nici testele psihiatrice", a declarat Marcu.
"Toate discuţiile astea despre dacă va candida Georgescu, dacă va fi altul, cine să fie altul, sunt întreţinute artificial de guvernanţi ca să nu se preocupe lumea de problema reală. Marea discuţie este: unde sunt alegerile astea? Alegerile anterioare s-au anulat, ce facem acum cu preşedintele? În loc să discutăm asta, noi discutăm ce ne facem dacă iese Georgescu. Asta ar trebui discutat, criza de reprezentare democratică."
Hari Bucur Marcu a mai punctat că Guvernul nu are bază legală pentru o HG privind data alegerilor şi nici bani să le organizeze.
"Nu au buget pentru alegerile astea care costă câteva sute de milioane de euro. Înţelegeţi? Şi n-au bază legală. Ce o să scrie în hotărârea de guvern? Pe baza cărei legi organizează ei în 2025 alegeri prezidenţiale?", a punctat expertul.
"Legea despre anularea unui tur de scrutin spune foarte clar că în două săptămâni trebuie organizat altul. Suntem în impas.
Potrivit lui Hari Bucur Marcu, soluţia este ca unul din cei doi preşedinţi ai camerelor parlamentare să notifice CCR-ului - care nu se poate autosesiza - că funcţia de preşedinte este vacantă, că preşedintele nu are mandat.
"Iohannis, ca persoană, se află acolo, dar nu poate să-şi îndeplinească atribuţiile. CCR să constate vacantarea funcţiei, mai exact să constate situaţia în care se impune interimatul funcţiei. Şi CCR, după ce constată situaţia de interimat a funcţiei prezidenţiale, comunică guvernului şi Parlamentului concluzia la care au ajuns ei, după care preşedintele Senatului devine preşedinte interimar. Şi de-abia din momentul ăla, se poate vorbi despre situaţia din Constituţie cu vacantarea funcţiei, unde la punctul 2 scrie la articolul respectiv că în termen de trei luni de zile Guvernul organizează alegeri prezidenţiale. Deci altă variantă nu există. Nu merge că a zis CCR că "băieţi, să faceţi din nou alegeri", a declarat specialistul.