Telescopul Hubble surprinde galaxia cea mai îndepărtată (video)
alte articole
Se află la aproximativ 13.400 milioane de ani lumină şi a fost numită GN-Z11.
O echipă de astronomi a extins capacitatea legendarului observator de la NASA şi ESA, telescopul Hubble, şi a obţinut ceea ce ar fi trebuit să fie imposibil de detectat: o galaxie situată la 13.400 milioane de ani lumină. Anul lumină nu este o unitate de măsurare a timpului, ci a distanţei, cea pe care lumina o parcurge în acel interval. Aşa că atunci când astronomii vorbesc de stele sau galaxii situate la mulţi ani lumină, această distanţă este legată de timpul necesar luminii acestor corpuri cereşti să ajungă la noi.
Anterior, astronomii au calculat distanţa galaxiei GN-Z11 printr-o analiză a culorilor capturate în imagini luate atât de telescopul Hubble cât şi de telescopul Spitzer al NASA. Dar acum, pentru prima dată în cazul unei galaxii atât de îndepărtate, astronomii au folosit un aparat de fotografiat Hubble pentru a măsura cu precizie distanţa la care se află galaxia, prin utilizarea tehnicii de spectroscopie, care secţionează lumina rupând toate culorile care o compun.
Dacă luăm în considerare că universul s-a format în urmă cu aproximativ 13.800 milioane de ani, să găseşti o galaxie la 13.400 de milioane de ani lumină, este ca şi cum ai găsi una care s-a format la doar 400 milioane de ani lumină după Big Bang, probabil prima generaţie de galaxii din istoria cosmosului.
"Am făcut un pas uriaş în trecut - explică Pascal Oesch, de la Universitatea Yale - într-un mod în care niciodată nu am sperat că poate fi realizat cu Hubble. Am reuşit să măsurăm distanţa unei galaxii formată atunci când universul avea doar 3% din vârsta sa actuală".
Dar GN-Z11 ascunde multe enigme
Combinaţia dintre observaţiile realizate de Hubble şi Spitzer a arătat că această galaxie timpurie este de 25 de ori mai mică decât Calea Lactee şi are doar 1% din masa sa stelară. Cu toate acestea, numărul de stele din această nou-născută galaxie sunt în creştere rapidă. De fapt, în GN-Z11 stelele se formează la o rată de 20 de ori mai mare decât în Calea Lactee la ora actuală. Această "hiperactivitate" în formarea de stele permite să fie suficient de luminoasă, pentru a putea fi capturată de Hubble.
O altă necunoscută este legată de faptul că nicio teorie nu a prezis existenţa unor astfel de galaxii mari şi luminoase atât de devreme în istoria cosmosului. "Este surprinzător faptul că o astfel de galaxie masivă s-a format la 200 sau 300 de milioane de ani după ce primele stele au început să se formeze", explică Garth Illingworth de la Universitatea din California, co-autorul studiului care urmează să fie publicat în Astrophysical Journal.
"Descoperirea galaxiei GN-Z11 a fost o mare surpriză pentru noi, din moment ce munca noastră anterioară sugera că în Univers nu existau galaxii strălucitoare cu o vârstă atât de fragedă", spune Marjin Franx, de la Universitatea din Leiden, un alt autor al studiului. "Acest lucru arată că înţelegerile noastră despre universul timpuriu sunt încă foarte limitate. În acest moment, originea GN-Z11 este un mister, noi nu înţelegem cum s-a putut forma. Probabil tocmai observăm formarea primelor generaţii de stele în jurul găurii negre", conchide Ivo Labbe, unul dintre oamenii de ştiinţă care au participat la această descoperire uimitoare.
Acest articol a fost realizat cu informaţiile furnizate de către ESA: http://www.spacetelescope.org/news/heic1604/?lang